Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu i članica udruženja Skupštine slobodne Srbije koje je pozvalo opoziciju da u pregovorima sa vlašću stane iza jedne zajedničke platforme oko izbornih uslova, u intervjuu za Nova.rs kaže da ukoliko ne dođe do dogovora za to nisu podjednako odgovorne sve stranke.

U razgovoru za naš portal Biljana Stojković je govorila o tome zašto Skupština slobodne Srbije veruje da je zajednička platforma najbolja opcija, ko ne želi da se dogovara, šta su ključne tačke sporenja, ko treba da pregovara sa vlašću i zašto baš oni …

Pozvali ste opoziciju da stane iza jedne platforme za pregovore sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima. Koliko je to realno, ako se niste do sada dogovorili?

Mi smo obavili mnogo razgovora za sve ovo vreme. Ti razgovori su se kretali od veoma pozitivnih reakcija do toga da se odbija svaka interakcija sa nama kao građanima, odnosno građanskim udruženjem. Nisu sve stranke zaslužne za propadanje ovih pregovora o zajedničkoj platformi o izbornim uslovima. Ne bih da govorim sada ko je najodgovorniji iz prostog razloga što se još nadamo da će nešto pozitivno da se desi. Dakle, nećemo da rušimo i te mostove i mogućnost da se postigne dogovor.

Zašto insistirate na zajedničkoj platformi?

I dalje pokušavamo da se svi opozicioni lideri nađu za istim stolom, mi nećemo od toga odustati dokle god ima nade. Dakle, cela ta stvar je problematična, u smislu našta će pristati ovaj režim, verovatno na malo toga, a ukoliko se nastupi nejedinstveno, ukoliko se u celu priču bude ušlo kao prošli put, od toga neće biti baš ništa.

Očito je da postoji problem jer pregovori dugo već traju. Šta je najveći kamen spoticanja?

To je definitivno ideja kako treba da izgleda pregovarački tim, odnosno format pregovora. I Skupština slobodne Srbije i pojedine stranke, a to su Narodna stranka i Dveri, smatraju da je potrebno da bude što manje pregovarača, da oni moraju biti stručni, da imaju pravničko ili diplomatsko iskustvo. Najbolje obe stvari kako bi se taj razgovor vodio na jednoj kompetentnoj osnovi. Jer sve ono o čemu se pisalo i u samim platformama jeste problem nepoštovanja postojećih zakona. Iz tog razloga je važno da o tome govore ljudi koji o tome najviše znaju. Niko nije govorio o imenima, ko bi bili ti pregovarači. Jedino je zauziman stav da bi oni trebalo da budu stručni ljudi.

Biljana Stojković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šta misle ostali, šta je suprotni stav?

To nismo uspeli da saznamo zato što nam je rečeno da je to pitanje „stranačke strategije“. S obzirom da je stav Skupštine slobodne Srbije da se ovde ne radi o pitanju stranaka već o građanskom pitanju, pregovori o izbornim uslovima ne mogu biti pitanje stranačke strategije. Na tome se stalo.

A od koga ste dobili takav odgovor?

Neću to sad izgovoriti ali zna se ko su drugi učesnici.

Šta je sa onima koji su već predali svoju platformu Ivici Dačiću?

Što se nas tiče, mi smo uvek zastupali stanovište da je kompetentna opozicija, ona koja ima kredibilitet, opozicija koja je bojkotovala izbore. Oni treba zajedno sa građanima da naprave tu platformu. Ostali, ukoliko žele da do nekih promena u izbornim uslovima dođe, treba da stanu i prihvate tu platformu. Osim toga, nisam sigurna da platforme treba podnositi unapred Ivici Dačiću. Zašto bi on morao unapred da ima platformu, to mi nije jasno pa tako ni postupak ove grupacije oko Borisa Tadića.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šta ako ipak ne stanu svi iza jedne platforme?

To će biti znak da je politikanstvo ispred interesa građana. To je jedini zaključak koji mi možemo da donesemo. Ako se građanin stavi u centar svih projekcija budućnosti onda politikanstvu nema mesta tu. A ukoliko se vratimo na stanje da politika pripada samo strankama, da se tu građani ništa ne pitaju i da su samo nemi posmatrači odluka vladajuće stranke, a opozicija pretenduje da jednom bude na vlasti, mislim da se ništa neće preterano promeniti za same građane. Nekako imam utisak da neke od stranaka koje su učestvovale sa nama u razgovorima i dalje misle da njima pripada politička vizija budućnosti a ne građanima.

Da li je ostalo vremena za dogovor?

Ima vremena sve dok se ne bude znao neki datum kada će ti pregovori početi. Stav je Skupštine slobodne Srbije da je pitanje izbornih uslova pitanje ljudskih sloboda i poštovanje naših prava. Iz tog razloga cela priča o izbornim uslovima ne može biti samo politička. Ovde se malo zamenila teza da su izborni uslovi pitanje toga kako će koja stranka proći na izborima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare