Slaviša Ristić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Moguće je po novim predlozima koji dolaze iz Evrope formalno ne morate da priznate Kosovo, a da u suštini priznajete sve. Možda je Aleksandar Vučić mislio na to i zato se onako kleo da nikada neće priznati Kosovo”, kaže u razgovoru za “Novu” Slaviša Ristić, poslanik iz redova poslaničke grupe Ujedinjeni iz Zubinog Potoka.

“Tako na terenu možemo dobijemo ono što se borimo da ne dobijemo, a to je da ostanemo u nezavisnom Kosovu i da nemamo nikakve veze sa državom Srbijom”, navodi Ristić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da podrži inicijativu poslaničke grupe Ujedinjeni o formiranju komisije, čiji bi zadatak bio da u roku od 30 dana napravi platformu o Kosovu. Kako to da komentarišete?

To je bila neka vrsta odgovora na tu inicijativu. Međutim, oni su prvo odbili da se na tu temu razgovora na sednici. Mi smo inicijativu podneli da bi se proširi dnevni red i da se o njoj raspravlja. Naravno, to je u startu odbijeno. I to ne samo inicijativa naše poslaničke grupe, već i ostalih opozicionih grupa. Isključivo se može glasati o izveštaju Vlade. Iskustvo koje imamo sa Vučićevim obećanjima pokazuje da je to na dugačkom štapu. Lično nisam optimista da će on dozvoliti bilo koju inicijativu koja će njega prosto “razvlastiti”, kada je u pitanju donošenje svih važnih odluka u ovoj državi, a naravno vezano i za Kosovo i Metohiju.

Čuli smo od predsednika Vučića, a nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom i savetnicima Emanuela Makrona i Olafa Šolca, da se Srbiji nudi nova “armatura” pregovora i da se traži brzo rešenje svih nerešnih pitanja na KiM. Znate li o čemu je predsednik govorio?

Na žalost teško da iko zna šta je predsednik hteo da kažem, osim što je ponovio u sali ono što ponavlja u medijima i na konferencijama za novinare. Najavio je novu armaturu ili arhitekturu pregovora, a ono što smo mi mogli da vidimo je učešće ta dva nova predstavnika Nemačke i Francuske u pregovorima i tu najavu da oni žele nešto da urade što pre i na brzinu. Šta god da je u pitanju, treba da znamo šta je u pitanju. Mislim da niko ne zna. Možda Vučić zna, pa ne želi da podeli sa javnošću. Ono što se ispod radara čuje je priča da se radi na konceptu dve Nemačke.

Da se radi na sporazumu koji se bazira na modelu dve Nemačke prvo je javno rekao bivši savetnik Hašima Tačija, a ovih dana mediji bliski vlasti tvrde da se priprema rešenje po tom modelu.

Mislim da bi taj predlog bio u suprotnosti sa Ustavom Srbije, a svi se kunu u Ustav. I vlast i predsednik. Nisu to dve iste stvari (Nemačka i Kosovo, prim.aut) – dva su ista naroda u Nemačkoj. U svakom slučaju, onaj ko predlaže takvu vrstu rešenja bi morao da izađe u javnost sa njim i da to bude vidljivo, da bi mogli da se daju precizniji komentari.

Što se mene lično tiče svako buduće rešenje na Kosovu i Metohiji mora da bude bazirano naravno na Rezoluciji 1244 i Ustavu Srbije, ali pre svega na jednom osnovnom principu – koliko prava, autonomije, samostalnosti i slobode imaju Albanci u odnosu na Beograd, isto toliko prava, slobode, autonomija Srbima na Kosovu i Metohiji u odnosu na Prištinu.

BONUS VIDEO Narodna skupština u epizodi: „Ti lutaš bebo, skren’o si s’ puta bebo“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar