Narodni poslanik Vladeta Janković rekao je da izveštaj, koji je prezentovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne zaslužuje podršku.

Janković je, tokom svog obraćanja u Skupštini, rekao da vreme od 2000. godine do 2012, koji je Vučić opisao „kao najmračniji period u istoriji Srbije“, zapravo period kad je postojala sloboda štampe, kad su postojali pravedni i pošteni izbori, pravosuđe koje je funkcionisalo i kad su se ljudi vraćali u zemlji.

Pročitajte još...

„U tom istom periodu, kad smo imali i jedinstvo povodom Kosovu, mi smo postigli to da je oboren Ahtisarijev plan u Savetu bezbednost UN. Doveli smo Amerikance i pojedine evropske zemlje da isforsiraju nezavisno Kosovo“, rekao je on.

Janković je postavio tri pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Da li je moguće da se Narodna skupština uključi na neki način u rešavanje problema Kosova. Makar to bilo i preko Odbora za Kosovo i Metohiju. Drugo pitanje tiče se izveštaja, koji su bili i u štampi, a ja vas molim da me, gospodine predsedniče demantujete ako su ti izveštaji pogršeni, da ste u nedavnim razgovorima sa Kurtijem usvojili njegov zahtev da se razgovara na bazi reciprociteta. Vi ste kao brilijantan student sigurno dobili 10 iz međunarodnog prava i onda bi trebalo da znate da načelo reciprociteta važi samo kad je reč o odnosima između država. Izviniću se ako sam lansirao pogrešno obaveštenje. Najzad, često se u poslednje vreme pominju pojmovi kao što je sveobuhvatna normalizacija, potpisivanje obavezujućeg sporazuma, model dve Nemačke. Krajnje vreme je da se narodu Srbije jasno kaže šta to znači. Svaki od ta tri termina znači priznanje Kosova. Makar se to ne pominjalo eksplicitno“, rekao je Janković.

Vučić je, u odgovoru, rekao da nema problem da uključi Skupštinu u razgovore o Kosovu.

„Čak, za mesec ili dva, možemo da spremimo i da se ovde glasa o rezoluciji. Ja mislim da će to da doprinese, ne efikasnosti, tome da nemamo šansu da napravimo bilo kakav dogovor i da ćemo ići u pravcu daljih sukoba sa Albancima. Meni samo olakšavate time, nisam vam obećao, ali sam spreman da o tome da ozbiljno razmislimo“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na drugo pitanje Vladete Jankovića, Vučić je rekao da je reč o potpunoj dezinformaciji.

„Ja sam Kurtiju rekao da to što on priča o reciprocitetu, to može da priča nekom drugom, jer reciprocitet može da postoji samo između država“, naveo je on.

Vučićev je odgovorio i na treće pitanje:

„Termin ‘svebuhvatna normalizacija’ je upisan u pregovarački okvir. Uzet je jedan uopšten termin koji oni vide kao direktnu ili indirektnu formu priznanju, a mi govorimo da to nije to. Svi se prave da ne znaju šta oni drugi pod tim misle. Što se tiče modela dve Nemačke, to je takođe bez formalnog priznanja naše Vlade. Ali sasvim sigurno – tačno je. Ja sam gotovo ubeđen da oni misle da mi njima dozvolimo ulazak u UN, što su pokušali i 2013. godine. Siguran sam da oni to hoće i to je ono što oni traže i zato nam je bilo potrebno da kažemo da mi to nećemo. Ja nemam problem da sasvim sigurno, za vreme mog mandata, bilo šta potpišem bez Narodne skupštine i naroda. Bilo šta da mora da se potpiše – mora da ide na referendum. Što se mene tiče i to možete da dobijete kao obećanje: Posredna ili neposredna, direktna ili indirektna, odlično znam šta se pod tim podrazumeva… Ne pada mi na pamet da u ime Republike Srbije potpisujem bilo kakve štetne dokumente ili bilo šta što bi moglo da doprinese rušenju integriteta Srbije ili što bi moglo da nas zauvek ograniči na ono što nije Republika Srbije, nego mnogo manja teritorija“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Naprednjaci besne zbog Ćutine poruke Vučiću o Rio Tintu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare