Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Vučić odluku o sankcijama Rusiji ne želi da donese sam, jer želi da podeli odgovornost. Slično kao s Kosovom. Ne bi me začudilo da krene na proleće u formiranje koncentracione vlade”, kaže u intervjuu za novine “Nova” potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.

Govori i o tome zašto je prekinuta saradnja između Narodne stranke i Stranke slobode i pravde, ali i o tome koju zajedničku osobinu imaju dva kandidata za premijera iz redova SNS…

Kako tumačite celu dramu koja se dešava oko Kosova unazad nekoliko meseci i kome sve to ide u prilog?

Ne sporim da je situacija na KiM zabrinjavajuća, ali to je hronično stanje pritiska i nelagode. „Pumpanje“ priče o egzodusu i “ oluji“ je zastrašivanje naroda. Ako tog egzodusa ne bude,što god uradio, predao ili kapitulantski prepustio, Vučić izlazi kao pobednik, jer je sprečio krvoproliće i sukob. Kurti takođe nije nevin, a obojici igre straha sa Srbima na KiM, odnosno na Severu, donose populističke političke poene.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vučić nije prihvatio zahtev Narodne stranke da se sednica o KiM održi pre njegovih razgovora sa Kurtijem u Briselu, već to najavljuje u septembru. Šta ćete ga prvo pitati na toj sednici?

Narodna stranka je tražila sednicu posvećenu KiM u Skupštini da bi se ustanovila platforma za pregovore i utemeljio pregovarački okvir. Naše prvo pitanje Vučiću će biti po kojoj to platformi on pregovara o najznačajnijem državnom i političkom pitanju za Srbiju.

Pročitajte još...

Veruje li da može doći do oružanih sukoba, kao što tvrdi poslanik SNS Vladimir Đukanović?

Pritisci na Srbe na KiM su veliki, ali jedno su pritisci,pa čak i povremeni incidenti, a drugo je sukob. Sukoba neće biti ako se ne budemo „upecali“ na provokacije s albanske strane. Albancima je njihov imidž žrtve koji su izgradili devedesetih prilično izbledeo i dobro bi im došlo da se prikažu kao žrtva srpske agresije. Zato se treba uzvisiti na takve provokacije.

Kako vam zvuči kad predsednik Srbije poistoveti odlazak na letovanje u Hrvatsku sa odlaskom u Jasenovac?

Odlazak u Jasenovac je čin poklonjenja žrtvama ustaškog terora,to je čin sećanja i klečanja pored odra nevinih,da se ta crna istorija više ne ponovi. Letovanje u Hrvatskoj je čin izbora godišnjeg odmora. Ako baš insistiramo na mračnoj istoriji, i Turci su Srbe nabijali na kolac, pa niko ne govori protiv odlaska u Tursku na letovanje. I dobro je što ne govori. Opet imamo poruku“: Eto ja se klanjam žrtvama, a vi se brčkate u moru“. Opet imamo samoreklamu i samoizdizanje.

Ima li Srbija u ovom trenutku ijednog prijatelja u regionu, kad se uzmu u obzir svi sukobi predstavnika naše vlasti sa komšijama?

Političke elite sakupljaju političke poene kroz etiketiranje i pokazivanje netrpeljivosti. Srećom, obični ljudi mnogo bolje međusobno fumkcionišu. Inače, nisam impresionirana ni sa jednim liderom u bivšim jugoslovenskim republikama, s tim što se u slučaju Slovenije ograđujem, jer je za ocenu njihovog novog rukovodstva još rano.

Verujete li da će se u Skupštini Srbije diskutovati o sankcijama Rusiji i da li će ova vlada, kad konačno bude formirana, morati da donese odluku o tom pitanju?

Tražićemo da se o sankcijama Rusiji diskutuje u Skupštini, da se iznesu činjenice pro i kontra i da se o tome glasa nakon argumentovane rasprave. Lično mislim da sankcije Rusiji ne treba uvoditi.

Zašto Vučić sam ne donese tu odluku kao što je donosio mnoge dosad?

Vučić odluku o sankcijama Rusiji ne želi da donese sam, jer želi da podeli odgovornost. Slično kao s Kosovom. Ne bi me začudilo da krene na proleće u formiranje koncentracione vlade. Vidimo već da se mnogi za istu i preporučuju.

Kad smo kod vlade, Miloš Vučević i Ana Brnabić spominju se kao najbliži izbor za premijera. Šta njih kvalifikuje za ovu poziciju?

Oboma je poslušnost ključna kvalifikacija.

Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksandar Šapić nedavno je smenio direktore pojedinih javnih preduzeća u Beogradu, ali je imena novih do poslednjeg trenutka krio i od opozicije i od medija, uz obrazloženje da bi se oni bavili njihovim biografijama. Zašto je to uradio?

Kada skrivamo nečiju biografiju, to znači da ona nije blistava.

Da li je bespovratno prekinuta saradnja između vaše stranke i Stranke slobode i pravde? U kakvim ste vi odnosima sa kolegama iz SSP?

Sa nekim kolegama iz SSP sam u dobrim odnosima, baš kao i moje kolege iz Narodne. Nije saradnja prekinuta iz ličnih razloga, već zbog pogrešnih koraka lidera SSP koji je je s Vučićem pregovarao o spuštanju tenzija, a izborni proces je još trajao. Rezultat toga je Šapić kao gradonačelnik Beograda i „spaljenih“ 70.000 glasova više koliko je opozicija imala na izborima, ali i gubitak poverenja građana birača u smislenost izlaska na izbore i borbe za bolju i normalniju Srbiju.

BONUS VIDEO: Kako je Miki Aleksić matirao Milenka Jovanova u Skupštini Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare