Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC; Vojska Srbije; AFP / AFP / Profimedia; EPA/EFE VALDRIN XHEMAJ;

Kriza oko Kosova, neuspeh briselskog procesa, sve fragilnija situacija na severu pokrajine i približavanje datuma (1. septembar) za kada je Priština najavila konano rešavanje problema sa registarskim tablicama, zagrejai su atmosferu ali i pojedine glave kojima se sve češće "priviđa" rat.

“Nemamo luksuz da obmanjujemo ljude. Opasnost od oružanog sukoba, da ne kažemo rata, je vrlo izvesna”, rekao je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović govoreći o odnosima Beograda i Prištine i nedavnom razgovoru srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu. Da je Srbija spremna za rat dan ranije su na istoj televiziji rekli i nekadašnji vođa žandarmerije i prvi general srpske policije Goran Radosavljević Guri i general Ilija Todorov. Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve vreme zastupa tezu “mira i stabilnosti”, pa i u najnovijem “obraćanju javnostI”.

Pročitajte još...

Ko nas i zašto plaši ratom?

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i razgovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija neslavno je završen. Pomaka nema.

Govoreći o tome i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović spomenuo je ni manje ni više nego – rat.

Nemoj da se lažemo…

“Ja ću biti krajnje otvoren i krajnje iskren, mislim da mi nemamo luksuz da obmanjujemo ljude. Opasnost od oružanog sukoba, da ne kažemo rata, je vrlo izvesna. Nemoj da se lažemo. Suština je to. Mi moramo da učinimo sve da do toga ne dođe. Ako se setite naše predizborne kampanje ključna rečenica koju je Aleksandar Vučić stalno ponavljao je bila da očuvamo mir i stabilnost. Mi moramo da izbegnemo taj napad po svaku cenu, s tim što moramo građanima Srbije otvoreno da kažemo da je on vrlo izvestan i da može da bude svega i svačega. Prosto da ne obmanjujemo ljude i da ljudi znaju”, rekao je Đukanović za TV Pink.

Foto:Armend NIMANI AFP Profimedia; E-Stock_caslav_vukojicic; Nova.rs

Zatim je još jednom upozorio:

„Mi ne razumemo šta se dešava u svetu, ozbiljnost situacije. Oružani, da ne kažem ratni sukob je vrlo izvestan, a mi sve činimo da to sprečimo i zato je ovo što radi Aleksandar Vučić trenutno u Briselu nešto što su nadljudski napori. Da li će uspeti, u Boga se uzdamo da hoće“, zaključio je Đukanović.

Odluka o ratu ili miru

O ratu su govorili i generali Goran Radosavljević Guri i Ilija Todorov, takođe za Pink.

„Sutra, ne daj Bože, da dođe do nekog rata, mi smo opet tu spremni. Malo smo se ugojili ali za 15 dana ćemo opet da budemo spremni, tako da uvek ćemo da budemo partner državi ako joj zatrebamo u bilo kojem dobu dana ili noći“, kazao je Guri u studiju kod voditeljke Jovane Jeremić koja je nosila vojničku beretku.

“Ovi pokazuju – vežbaju da pucaju. Pa i mi imamo tu moć, ima nas dovoljno“, dodao je Radosavljević.

Rat je uoči Vučićevog sastanka u Briselu spominjao i lider SPS Ivica Dačić.

“Svi politički subjekti u Srbiji trebalo bi da budu jedinstveni u podršci predsedniku Vučiću u ovim danima kada se odlučuje praktično o ratu ili miru na Kosovu i Metohiji“, rekao je Dačić.

Opasna besmislica

Zbog ovakvih i sličnih izjava, deo javnosti je verovatno strepeo od toga šta će predsednik Srbije reći nakon hitnog sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, koji je juče održan u Palati Srbija.

Medju nama Među nama
Dušan Janjić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Međutim, Vučić gotovo da nije rekao ništa. Ništa slično ratu nije ni spomenuo.

Tim povodom, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose za novine “Nova” kaže da se jedan deo funkcionera vlasti u pokušaju da veliča hrabrost predsednika države “malo otrgao kontroli”.

“Zaista je očigledno da ono što se dešava unazad nekoliko dana na Pinku, Hepiju, B92 odudara od onih poruka koje je sam Vučić poslao iz Brisela, objašnjavajući na kraju krajeva svoj ostanak tamo. To što imamo ovde, kad je reč o izjavama pojedinih funkcionera i gostovanjima vojnih lica u televizijskim emisijama sa ovom ratnom temom, to sve podseća na jednu ratnu mašineriju, poput one kojom nas je Slobodan Milošević uvukao u rat. To je potpuno ista kampanja, s tim što je ovoga puta u pitanju jedna opasna besmislica”, kaže Janjić za novine “Nova”.

Totalna konfrontacija bila bi gotova za tri dana

Pravog rata, u punom smislu te reči, neće biti, smatra Janjić. Moguća je samo serija lokalizovanih terorističkih akcija na severu KiM i možda na jugu Srbije.

“Svako iole upućen zna da bi prava i totalna konfrontacija trajala maksimum tri dana. Nit imamo vojsku, nit nam je narod spreman na tako nešto… i sad će Đukanović da izađe, da im nešto objasni. Mislim da je ovo bila faza veličanja hrabrosti i otpora koji je predsednik pokazao u Briselu, a naravno i priprema za njegovo obraćanje. S tim što ovakvim jakim izjavama funkcioneri SNS stvaraju velika očekivanja od Vučićevog govora kod građana, onda se oni razočaraju i svaki put se tako Vučiću smanjuje podrška. Mislim da su svi oni deo jedne mašinerije koju je Vučić sam stvorio, ali su se malo otgrli kontroli”, kaže Janjić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar