Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Miroslav Aleksić, predsednik poslaničke grupe Narodne stranke, podneo je inicijativu za hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije, a povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji. NS je zatražila da na sednici bude prisutan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Nedavna dešavanja na prostoru AP Kosova i Metohije, izazvana jednostranim odlukama privremenih institucija u Prištini, dovela su do ugrožavanja slobode kretanja za pripadnike našeg naroda i stvorile dodatnih nemir kod građana srpske ancionalnosti na prostoru naše južne pokrajine”, piše u inicijativi za sazivanje sednice, koja je upućena predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću.

Kako se navodi u tom dokumentu, NS smatra da bi bilo izuzetno važno da Skupština donese relevnatne akte kako bi se ustanovi pregovarčki okvir Republike Srbije.

“Imajući u vidu da je primena odluke privremenih institucija u Prištini o ličnim kartama izdatim od strane nadležnih organa Republike Srbije, kao i preregistraciji vozila odložena za 1. septembar ove godine, a da je za 18. avgust najavljen sastanak predsednika Srbije i čelnika privremenih prištinskih institucija, smatramo da bilo od izuzetne važnosti da Skupština nakon sveobuhvatne rasprave donese relevantne akte kako bi se ustanovio pregovarački okvir Republike Srbije, a po pitanju zaštite teritorijalne celovitosti, suvereniteta, prava i interesa Republike Srbije i građana srpske nacionalnosti na prostoru AP Kosova i Metohije”, navodi se u inicijativi.

NS podseća da je Skupština o Kosovu i Metohiji poslednji put raspravljala još u maju 2019. godine.

Izvor: Privatna arhiva

“Shodno svemu iznetom, a imajući u vidu značaj zaštite našeg naroda koji živi na prostoru AP Kosova i Metohije, kao i državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti, poslanička grupa Narodne stranke predlaže hitno sazivanje posebne sednice Narodne skupštine na koju bi bio pozvan i predsednik Republike, koji bi narodnim poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji u AP Kosovo i Metohija, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima”, piše u inicijativi podnetoj parlamentu.

BONUS VIDEO Kosovo dan posle noći na ivici sukoba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare