Ministri su reagovali negativno i iznosili drugačije stavove. Neki su ćutali. Da li je ćutanje podrška, ja to ne znam. Vreme će pokazati. Ovim rečima ministar privrede Rade Basta za novine “Nova” govori o famoznoj sednici Vlade Srbije, na kojoj se razmatrao njegov predlog o uvođenju sankcija Rusiji.

U prvom intervjuu koji je dao od tog trenutka, najavljuje i mogućnost istupanja iz Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, formiranje novog pokreta i samostalan izlazak na izbore na svim nivoima.

U medijima su se pojavile informacije da formirate novu političku organizaciju. Da li je to tačno?

Ne isključujem tu mogućnost. Javnost će blagovremeno biti obaveštena. Ako se odlučim na taj korak, pokret će se zvati Evropski put Srbije i izaći ću na izbore na svim nivoima.

Da li bi to značilo da napuštate Jedinstvenu Srbiju i koaliciju sa SPS?

Ukoliko moj jasan proevropski stav, borba za jaku srpsku privredu, a samim tim i za boljitak građana Srbije ne naiđe na razumevanje kolega iz moje stranke, a potom i koalicionih partnera, spreman sam da napravim taj korak. Pluralizam mišljenja, hrabrost da se iznese jasan stav, uvažavanje partijskih kolega sa kojima se po nekim pitanjima ne slažete, neizostavni je deo života svake moderne političke partije. Kao što poštujem sve svoje stranačke kolege, očekujem i da se moji jasni proevropski stavovi uvažavaju. Vreme će najbolje pokazati.

Hoćete li biti deo novog pokreta Aleksandra Vučića? Da li ste imali s njim razgovore na tu temu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se uvek i na svakom mestu bori za srpske nacionalne i državne interese, a ne za partikularne stranačke interese i to je za veliko poštovanje. Stojim uz njega u odbrani Srbije i srpskog naroda. Potreban nam je širi društveni konsenzus u predstojećem periodu zbog globalnih okolnosti koje nikome ne idu na ruku. Nismo razgovarali na tu temu.

Rade Basta Foto: Marijana Vasiljević

Vaše izjave o uvođenju sankcija Rusiji izazvale su brojne reakcije i u Vladi Srbije, ali i u vladajućoj koaliciji. Kako ste se odlučili na to da javno izađete sa ovako otvorenim stavom?

Svako ko me poznaje zna za moj jasan proevropski stav i da mi je interes Srbije na prvom mestu. Nisam mogao da dozvolim da sedim sa strane i da ćutim u komplikovanoj geopolitičkoj situaciji do koje nije došlo našom krivicom. Arhitektura sveta se promenila, sukobi se produbljuju, a razuma kao da je ponestalo. Ko ne razume tektonske promene u svetu ne treba ni da se bavi politikom.

Da li ste prethodno o tome razgovarali sa Draganom Markovićem Palmom i Ivicom Dačićem? Šta su vam oni rekli?

Moji proevropski stavovi su im poznati. U javnosti sam izneo svoj lični stav kako bi se pokrenula argumentovana rasprava i kako bismo po tom pitanju postigli širi društveni konsenzus. Važno je da što više ljudi bude uključeno u procese odlučivanja.

Kako komentarišete navode u javnosti da je vaš predlog zapravo „probni balon“ Vlade i predsednika Srbije, kako bi se osetio puls javnosti u vezi uvođenja sankcija Moskvi?

Šta je babi milo, to joj se i snilo.

Pročitajte još...

Aleksandar Vučić je rekao da ste zbog toga „postali zvezda“. Imate li utisak da vam je zamerio zbog vaših izjava?

Predsednik je to, pretpostavljam, rekao jer smatra da sam imao nameru da skupim političke poene. Naprotiv, imao sam nameru da pokrenem lavinu komentara ministara, da vidi cela javnost ko sme da izađe sa jasnim stavom da brani interese svog naroda. Neke zvezde na nebu su ugašene odavno ali njihov trag putuje godinama.

Da li je na sastanku Vlade bilo reči o vašem predlogu i kako su reagovali ostali ministri?

Ministri su reagovali negativno i iznosili drugačije stavove. Neki su ćutali. Da li je ćutanje podrška, ja to ne znam. Vreme će pokazati.

Vi ste za sad jedini ministar koji je javno rekao da se zalaže za uvođenje sankcija Rusiji. Da li ste zaista jedini koji tako misli ili jedini imate hrabrosti da iznesete takav stav?

Hrabrost je ponekad i ludost, ali se ne bojim žrtve zbog svog naroda.

Zašto je, prema vašem mišljenju, važno da Srbija uvede sankcije Rusiji i da li bi zbog toga nešto dobila ili izgubila?

Važno je zato što je to u interesu našeg naroda. Emocije su jedno, interes je nešto drugo. Kada interesi budu prevladali emocije, onda ćemo razmatrati drugačiji put.

Šta mislite o Sporazumu iz Brisela i Aneksu iz Ohrida, da li je prihvatljiv za vas i da li biste ga potpisali?

Da li bih potpisao, ne znam. Da sam prvi čovek države možda bih drugačije razmišljao nego kao ministar privrede. Kao ministar privrede verovatno bih potpisao neke sporazume jer ekonomija mora da ima svoj tok bez obzira na neke političke poene.

BONUS VIDEO: Vučić proziva ministra Bastu u svom obraćanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar