Foto: Vesna Lalić

Bivši predsednik Demokratske stranke, profesor Bojan Pajtić, u intervjuu za Nova.rs kaže da je nakon oprečnih izjava predsednika republike Aleksandra Vučića i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović o obavezama Srbije prema kompaniji Rio Tinto, sasvim sigurno da samo Vučić ima ličnu obavezu prema njima. Pajtić kaže da opozicija ne kasni sa predstavljanjem kandidata za predsednika i gradonačelnika, ali da se nada da razlog nije to što ga još nemaju.

„Očigledno je da neko iz režima ima privatan aranžman sa Rio Tintom, jer ako Zorana Mihajlović kaže da ne postoji ugovor sa Rio Tintom, onda je Vučićeva tvrdnja da će Srbija platiti milijardu evra odštete ako Rio Tintu ne dozvoli da otvori rudnik, najblaže rečeno je neistinita, nepristojna i indikativna“, objašnjava Pajtić.

Govorio je i o nastupajućim izborima, prognozirao do koliko procenata može da ide opoziciona lista oko Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke, ali i o ponudama da se uključi u predstojeću kampanju.

Opozicija još nije izašla sa imenom predsedničkog kandidata. Da li kasne?

Još uvek nije kasno za to da se prezentuje kandidat opozicije za predsednika, ja se nadam da je u ovom trenutku to pitanje njihovog taktiziranja i da zbog toga ne izlaze sa imenom neke konkretne ličnosti. Budući da će ko god bude istaknut biti izložen satanizaciji i dehumanizaciji od strane režimskih medija. Tri meseca pred izbore je nešto što je sasvim legitimno, ali nadam se da nije u pitanju odsustvo ideje ko bi mogao biti potencijalni kandidat, jer ako je to u pitanju onda je opozicija zaista u docnji. Onda zaista postoji objektivan problem ukoliko će se naknadno tražiti kandidat. Moje mišljenje je da ono što mora biti ideja koja treba da vodi opoziciju ka izboru kandidata jeste da to mora biti ličnost široko poznata, koja uživa dobar rejting i koja se do sada nije bavila politikom, pa joj je teško naći zamerke koje bi se “primile” i kod dela opoziciono orjentisanih birača.

Da li imate nekog koga biste voleli da vidite u trci za predsednika?

Ne bih spekulisao sa imenima, mislim da to ne bi bilo ni fer prema bilo kome, jer dosadašnje iskustvo govori da koga god sam pohvalio taj je nakon toga bio napadnut u medijima. Preventivno. Ovaj režim je toliko beskrupulozan, da na prvi nagoveštaj nekog protivkandidata Vučiću ispaljuju sve moguće klevete koje im padnu na pamet i pucaju iz svog medijskog oružja koje im je na raspolaganju.

Da li je u ovom trenutku za opoziciju “važniji” Beograd ili republika?

Bilo bi sjajno kada bi bilo moguće pobediti režim na ovim parlamentarnim izborima i u tom smislu bilo bi racionalno najviše se fokusirati na republičke izbore, kad bi opozicija imala šanse da preuzme vlast nakon izbora. Plašim se da to nije realno, mislim da nije realno ni da čak opozicija u zbiru uzme više od 80 mandata. To, naravno, nije dovoljno za parlamentarnu većinu, ali u Beogradu postoje šanse. S tim što ne treba potceniti činjenicu da postoje i neke liste koje su manje aktivne ili manje vidljive u javnosti, koje su desne orjentacije i koje ukoliko pređu cenzus lako mogu prevagnuti na drugu stranu i podržati SNS u Beogradu. Racionalno je očekivati u Beogradu odličan rezultat u odnosu na sve do sada koje smo imali.

Foto: Vesna Lalić

Kako komentarišete to što je Skupština slobodne Srbije odlučila da bude na listi SSP, DS i Narodne stranke?

Mislim da je to racionalna odluka, jer u SSS sede ugledni pojedinci koji se nisu bavili politikom, što može da ubedi jedan deo birača koji apstinira i koji su generalno razočarani u politiku da izađu i glasaju za tu listu. Verujem da ta lista može da dobije do 20 odsto glasova, što bi bio veliki uspeh.

Vi ste i dalje član DS, da li vas neko kontaktira iz rukovodstva stranke?

Juče sam se čuo sa potpredsednicom Draganom Rakić. Imam komunikaciju sa svim strankama, i sa Đilasom i sa Jeremićem, sa svim strankama iz te grupacije. Imam sa njima pre svega lično prijateljske kontakte i odnose, koji nisu nužno vezani za dnevnu politiku.

Da li vam je nuđeno da se aktivnije uključite u kampanju koja sledi?

Ta ponuda je uvek otvorena, ali moja odluka je da se posvetim Univerzitetu i radu sa studentima, ali da naravno podržim opoziciju kad god je to moguće. Da li ću učestvovati u nekom stranačkom smislu u kampanji, to ne, ali neko ko je univerzitetski profesor i pre svega roditelj zabrinut za budućnost ove zemlje i svoje dece, sigurno ću podržavati opoziciju. Tu nema nikakve dileme.

Foto: Vesna Lalić

Kakav je vaš stav po pitanju referenduma o ustavnim promenama, koji će biti održan 16. januara?

Referendum je neprihvatljiv iz više razloga. Prvo, ne menja se Ustav u hajdučkoj Skupštini bez ikakvog legitimiteta. U ovom parlamentu nema predstavnika najmanje million građana, sasvim sigurno i više. U tom smislu on nema legitimitet da menja Ustav, jer on se ne menja preko noći i preko kolena. Dalje, ono što je jedan od najvećih problema sa ovim Ustavom jeste to što čitav niz problema sa kojima se ovo društvo suočilo u prethodnim godinama, a koje je neophodno regulisati Ustavom, uopšte se ne daju odgovori.

Primera radi, autonomija Univerziteta je garantovana Ustavom, ali ne dovoljno pokazale su ove godine, da bi se Univerzitet zaštitio od političkih upliva i pritisaka. Potom, taj Ustav pokazaje i deficite u odnosu na činjenicu da bi bilo neophodno garantovati pravično suđenje ne samo u krivičnom postupku, već i u parničnom postupku, pogotovu ako je na drugoj strani neko blizak režimu. Dakle, ova promena Ustava je parcijalna, čak i u odnosu na nezavisnost pravosuđa nike dovoljno. Tako da je ovaj referendum samo jedan pokušaj Vučićev da Evropskoj uniji nešto pokaže.

Hoćete li izaći na referendum?

Ili neću izaći ili ako izađem, glasaću protiv.

Kako gledate na celu situaciju oko Rio Tinta? Ministarka Zorana Mihajlović danas je rekla da sa ovom kompanijom ne postoji nikakav ugovor, a pre samo nekoliko dana predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Rio Tintu mogli da platimo odštetu od milijardu evra, ako im se zabrani rad u Srbiji.

Očigledno je da neko iz režima ima privatan aranžman sa Rio Tintom, jer ako Zorana Mihajlović kaže da ne postoji ugovor sa Rio Tintom, onda je Vučićeva tvrdnja da će Srbija platiti milijardu evra odštete ako Rio Tintu ne dozvoli da otvori rudnik, najblaže rečeno je neistinita, nepristojna i indikativna.

To što Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu nisu stupili na pravnu snagu ne znači da je time završena priča o Rio Tintu. U ovoj zemlji se Vučić pita za sve i ako on kaže da to nije gotovo onda to sasvim sigurno nije gotovo. On sigurno ima neku vrstu lične obaveze prema njima. Država nema, građani nemaju obaveze, to je jasno iz izjave Zorane Mihajlović, a to je jasno i iz prirode davanja koncesija. Oni jednostavno nemaju nikakvu koncesiju, nemaju nikakav formalni dokaz da tuže Srbiju u ovom trenutku, tako da to liči na privatni aranžman.

Dakle, nema razloga za trijumfalizam, ova borba protiv ekološkog uništavanja Srbije će trajati još dugo, s tim što je namerno spuštena lopta pred izbore. Nakon izbora, pošto nažalost očekujem da će ista stranka imati dominantnu ulogu kao i do sada, ta priča će da kulminira i možemo očekivati da će Vučić insistirati na nekom aranžmanu sa Rio Tintom.

BONUS VIDEO: Referendum sve bliži, nedoumice sve veće

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare