Nebojsa Zelenovic
Nebojša Zelenović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Vlast je ranjiva. Ne može da izdrži pritisak. Rasprava je trebalo da traje dva dana, ali pošto je prvog dana rasprava podigla pažnju i interesovanje građana, pritisnuti istinom i argumentima koje smo predstavili, predstavnici vlasti su bili prinuđeni da skrate trajanje sednice. Izgovor je bilo smanjenje troškova. Rekao bih da je za ovu vlast demokratija poprilično skupa", kaže u intervjuu za Nova.rs kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

Govori i o svojim prvim utiscima iz ovog saziva parlamenta, ali i o onome što ga je najviše zabrinulo.

Vaš govor u skupštini je ostavio priličan utisak. Zašto je važno iznova pominjati Jovanjicu, šabački most i Krušik?

Mislim da je prva dva dana u Skupštini svima jasan značaj demokratije. Nema države bez parlamenta. Autokratska vlast je uspela da oduči građane od suštinske debate. Gotovo četiri godine nismo imali raspravu u instituciji koja treba da odslikava volju građana. Svoje prvo obraćanje kao šef poslaničke grupe MORAMO-ZAJEDNO sam fokusirao na konkretne primere i ljude koji predstavljaju simbole borbe za slobodno društvo i naročito na njihove vrline koje ne smeju da napuste svakog pojedinca, pogotovo u ovako teškim vremenima – hrabrost Aleksandra Obradovića u borbi protiv korupcije, odvažnost Jelene Zorić da do najsitnijih detalja razotkrije povezanost vrha vlasti s proizvodnjom i prodajom droge i zaštiti najbolje policajce koje ova država ima, požrtvovanost Dragana Milovanovića Crnog koji je na šabačkom mostu spasao bar 30 ljudi sigurne pogibije kad su pomahnitali SNS batinaši pokušali da nas pregaze bagerom, beskompromisnost Vuka Cvijića kojom brani naše društvo i podiže na najviši nivo lestvicu svoje profesije. Siguran sam da je veliki broj naših građana tek juče prvi put čuo za neke od činjenica iz afera koje bi u svakom normalnom društvu bile razlog za smenu vlasti po hitnom postupku. Srbija to mora da čuje i mora da zapamti. Juče je bila dobra prilika za to i koristiću je kada god to budem mogao, u najboljem interesu naše države i naših građana.

Govor profesora Vladete Jankovića izazvao je ovacije opozicije i burne reakcije vlasti. Mislite li da ovakav način obraćanja parlamentu, ali i javnosti, mogu da doprinesu zajedničkoj borbi opozicije protiv vlasti?

Govor uvaženog profesora Jankovića je nedostajao Srbiji kao žednom gutljaj vode. Svi smo željni istine, pravde, poštenja, normalnosti… Kad je uvaženi profesor s mesta predsedavajućeg Skupštinom uputio poslanicima i javnosti svoju iskrenu poruku koja bi u svakoj demokratskoj državi i svakom istinoljubivom društvu bila dočekana na najpozitivniji mogući način, vlast je uzvratila na isti onaj način kako i Vlada – prizemno i agresivno. Ali sve što vas ne ubije, ojača vas. Tako je i nastup opozicije sigurno bio bolji i sinhronizovaniji. Iskreno se nadam da će ove osobine krasiti sve nas iz opozicije i u bitkama pred nama. Potrudiću se da izgradimo čvršće veze među nama i pojačamo koordinaciju, jer moramo zajedno.

Nebojsa Zelenovic
Nebojša Zelenović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šta je vaš najjači utisak iz skupštinske klupe posle prva dva dana?

Vlast je ranjiva. Ne može da izdrži pritisak. Rasprava je trebalo da traje dva dana, ali pošto je prvog dana rasprava podigla pažnju i interesovanje građana, pritisnuti istinom i argumentima koje smo predstavili, predstavnici vlasti su bili prinuđeni da skrate trajanje sednice i čitavu proceduru izbora predsednika, potpredsednika i radnih tela završi za jedan dan. Izgovor je bilo smanjenje troškova. Rekao bih da je za ovu vlast demokratija poprilično skupa.

Smatrate li da među predstavnicima vlasti ima sluha za predloge opozicije ili će sve, kao i dosad, biti po starom?

To ćemo tek da vidimo. Ono što me je zabrinulo jeste potvrda koju smo svi dobili od šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova, da nisu odustali od projekta Rio Tinto u Jadru. Navodili su pozitivne primere iz Istočne Nemačke, gde se već krenulo s vađenjem litijuma i da ćemo mi silno patiti i osiromašiti ako ne iskoritimo tu veliku razvojnu šansu. Ponoviću, u podzemnim prirodnim spremištima Zapadne Srbije, tačnije Jadra i Mačve, ima dovoljno pijaće vode najvišeg kvaliteta, da se napoji cela Vojvodina. I te vode, takvog kvaliteta, ima svakoda dana, cele godine, 4,1 tona/sekundi. Zrenjaninu, npr. treba 300 litara/sekundi. Dakle, za 14 gradova kao što je Zrenjanin. Vidite kakve su suše poslednjih leta i biće još gore. Biće bogat onaj ko ima vodu, a ne litijum, to garantujem!

Vladimir Orlić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Zašto je, prema vašem mišljenju, Vladimir Orlić loš izbor za predsednika skupštine?

Zato što je on jedan od simbola života ispod svakog elementarnog civilizacijskog nivoa u Srbiji. Zato što je svoju političku biografiju izgradio neprimerenim rečnikom, klevetama, napadima, verbalnom agresijom, obračunima s neistomišljenicima, zato što je učestvovao u kreiranju jednu pogubne atmosfere i političke nekulture koju odlikuju verbalno nasilje, ponižavanje političkih protivnika i novinara, licemerje i udvorištvo prema izvršnoj vlasti i partijskom šefu. I sve ovo je potvrdio u svom obraćanju odmah po stupanju na dužnost predsednika parlamenta. Tek toliko da ne bude nikakve sumnje.

Šta je opozicija zapravo dobila

Šta je suštinski dobila opozicija time što ima tri potpredsednička mesta i pet skupštinskih odbora?

Dobila je nove kanale komunikacije i mogućnost da, ako poseduju veštinu, i potpredsednici Skupštine i predsednici odbora nametnu svoja politička rešenja. Siguran sam da će se to i desiti, u svih pet odbora. Ako i budemo preglasani, predstavnici većine će morati da objasne zašto nisu želeli da stave npr. Zakon o radu na dnevni red ili uspostavljanje anketnog odbora za utvrđivanje istine u aferi Jovanjica.

Zoran Lutovac je rekao da je pitanje da li je SNS imao boljeg kandidata za tu funkciju. Šta vi mislite?

Nisam se bavio njihovim kadrovima. Ali sudeći po selfijima nekih novoizabranih koleginica, možda je Lutovac u pravu.

Lutovac je rekao i da neće glasati ni za jedan predlog vlasti u parlamentu. Kako ćete se vi postaviti prema onim predlozima koji dolaze iz vlasti, a suštinski su dobri za građane Srbije?  

To nije dobro. Naime, ja bih glasao za Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji, pa makar ga predložila Ana Brnabić, jer to znači da smo uspeli i mi iz MORAMO i ZAJEDNO, ali i svi građani koji su mesecima protestovali i blokirali puteve i mostove, braneći naše nacionalne resurse. Glasao bih i za svaki dogovor Beograda i Prištine koji će na Zapadnom Balkanu uspostaviti trajni mir i stabilnost, a štiti onterese građana i države, pa makar ga predložio Vučić lično. Jer to bi bila velika pobeda naše, a ne naprednjačke politike. Zato smo ušli u parlament, da suočimo vlast i istinu i počnemo da pobeđujemo.

Šta će vaša poslanička grupa preduzeti u parlamentu?

Podržaćemo inicijativu građana i prvo predložiti Zakon o zabrani rudarenja litijuma i bora u Srbiji. Kažu da je jače od bilo koje armije, ideja čije je vreme došlo. Vreme je došlo da se Srbija okrene osnovnim životnim pitanjima, pitanjima od kojih zaista zavisi ljudska egzistencija. Kakav vazduh dišemo, kakvu vodu pijemo, od čega ćemo da se grejemo, kako ćemo da se hranimo? I mi nudimo rešenja, kroz termoizolaciju stambenih zgrada i kuća smanjićemo potrošnju i proizvodnju energije, pa samim tim i zagađenje vazduha, znamo kako da svako naseljeno mesto dobije prečistač otpadnih voda, a svako naseljeno mesto pijaću vodu, 200 evra po hektaru, gorivo i đubrivo u pola cene dovešće do ubrzanja u poljoprivredi. Otvorićemo vrata parlamenta svako obespravljenom čoveku u Srbiji.

Poslanici vlasti su u prošlom sazivu parlamenta vređali i opoziciju koje tada nije bilo u skupštini, ali i svaku javnu ličnost koja se usudila da uputi kritiku vlasti. Vladeta Janković kaže da je tokom ova dva dana imao prilike da se uveri da su oni potpuno drugačiji kad se isključe kamere. Kakvo je vaše iskustvo s njima? 

Nismo puno komunicirali, ali tokom konsultacija videla se spremnost da se napravi dogovor koji bi doveo do zajedničkog predloga koji bi onda podržali svi narodni poslanici. Verujem da je to deo političke igre vlasti koja je na ovaj način želela da izbegne ili smanji na najmanju moguću meru debatu, a time i štetu po sebe. To je legitiman način političke borbe, ali i dokaz moje tvrdnje da je vlast itekako ranjiva.

BONUS VIDEO: Zelenović o aferi Jovanjica u skupštini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare