Marinika Tepić, Dragana Rakić, Zoran Lutovac, Stefan Jovanović i Miroslav Aleksić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Skupštinska sednica na kojoj se glasalo o izboru predsednika i sedam potpredsednika parlamenta bila je sve samo ne monotona. Na stranu što je trajala gotovo 12 sati i što su građani posle duže pauze mogli da vide raspravu vlasti i opozicije, samo glasanje za rukovodeća mesta u skupštini u najmanju ruku je bilo čudno, čak vrlo konfuzno. Do te mere, da dan kasnije nije do kraja bilo jasno ko je kako glasao.

Što se tiče izbora Vladimira Orlića iz SNS za predsednika Skupštine Srbije, tu nema nikakvih nejasnoća. Za njega su glasali poslanici parlamentarne većine, dok je cela opozicija bila protiv.

Kad je reč o glasanju za potpredsednike, tu je vrlo teško utvrditi šta se desilo.

Kako saznaje list “Nova” na konsultacijama koje su održane uoči konstituisanja parlamenta, a kojima su prisustvovale sve parlamentarne stranke, dakle i vlast i opozicija, dogovoreno je da za predložene potpredsednike glasaju svi.

Za potpredsednike su predloženi Sandra Božić iz SNS, Snežana Paunović iz SPS, Elvira Kovač ispred Saveza vojvođanskih Mađara, Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja, Borko Stefanović iz Ujedinjenih, Božidar Delić ispred koalicije NADA i Zoran Lutovac kojeg su predložili DS, Narodna stranka i koalicija Moramo.

Kad se pristupilo glasanju, svi su radili prema svom nahođenju. SNS je glasao za sve potpredsednike, kao i SPS, dok je Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme glasala za sve kandidate za potpredsednike, izuzev Borka Stefanovića.

Razlog – potpredsednica SSP i šefica poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić “radi na tome da Marković završi u zatvoru”. Tepić je, da podsetimo, u javnost izašla sa optužbama na račun lidera JS da je podvodio maloletne devojke i da su na žurkama koje je organizovao one seksualno zlostavljane.

Opozicija protiv opozicije

Za izbor svih predloženih potpredsednika glasali su i svi iz koalicije Moramo, DS, poslaničke grupe Ujedinjenji i Srpske stranka Zavetnici. Dveri su glasale samo za Delića, a poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović bio je protiv Borka Stefanovića.

Sve se zakuvalo uoči samog konstituisanja parlamenta, dok se pregovaralo o tome ko će biti potpredsednici iz redova opozicije. Shodno ranijoj parlamentarnoj praksi opozicija je dobijala dva potpredsednička mesta iz onih poslaničkih grupa koje imaju najveći broj poslanika. To su u ovom sazivu Ujedinjeni i koalicija NADA, a oni su predložili Borka Stefanovića i generala Božidara Delića. Zatim su Narodna stranka, koalicija Moramo i DS tražili da kandidat za potpredsednika bude predsednik DS Zoran Lutovac, jer njegovu kandidaturu podržava najveći

broj opozicionih poslanika, njih 35.

Orlićevi predlozi

Poslanik NS Stefan Jovanović je i pre samog glasanja u skupštini rekao da je Zoran Lutovac jedini opozicioni kandidat za potpredsednika kojeg nije predložio Vladimir Orlić.

Tako objašnjava i svoju odluku da ne glasa za Stefanovića.

Dragana Rakić, Stefan Jovanović, Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Glasao sam samo za predlog Narodne stranke, DS, Ne davimo Beograd i Zajedno da Zoran Lutovac bude potpredsednik Narodne Skupštine. S obzirom da je Narodna stranka opoziciona stranka, koja nije spremna da sarađuje ili pomaže vlast SNS, nisam glasao za ostale kandidate, čije je kandidature svojim potpisima podržao poslanički klub SNS. Poslanici su izabrani da budu glas naroda, da uspostave vezu između naroda i narodnih poslanika, a ne da dogovaraju svoje funkcije u Narodnoj skupštini”, kaže Jovanović za list “Nova”.

Sa druge strane, Borko Stefanović naveo je da su njegovu kandidaturu predložili Ujedinjeni i poslanici koalicije NADA.

Igre unutar prozapadne opozicije

Lider Dveri Boško Obradović čiji su poslanici glasali za izbor Božidara Delića, dok su za ostalih šest potpredsednika bili suzdržani, ovako objašnjava svoju odluku:

Boško Obradović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok je jedina opoziciona izborna lista koja nije dobila niti jedno rukovodeće mesto u skupštinskim radnim telima, ali smo uprkos tome učestvovali u zajedničkom dogovoru između vlasti i opozicije, sa ciljem da novi saziv krene jednim dobrim putem. Кada su krenule igre unutar prozapadne opozicije oko mesta potpredsednika i kako će oni biti kandidovani, u tome dalje nismo želeli da učestvujemo i ostali smo uzdržani po pitanju izbora svih šest potpredsednika Skupštine, i onih iz vlasti i onih iz opozicije, dajući im svima tako priliku da se pokažu i dokažu u svom radu. Jedino smo glasali za izbor generala Božidara Delića za potpredsednika, jer smo to javno obećali”, kaže Obradović i dodaje:

“Smatramo ispravnim da desne, suverenističke i patriotske opcije imaju jednog potpredsednika, a ne da potpredsednici dolaze samo iz redova prozapadne opozicije i nacionalnih manjina. S obzirom da je NADA najveća poslanička grupa među nama prirodno je bilo da podržimo njihovog kandidata za potpredsednika”.

Stefanović: Za Lutovca su glasali svi

Potpredsednik SSP Borko Stefanović ovako govori o navedenoj situaciji:

Marinika Tepić, Borko Stefanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Dogovor svih poslaničkih klubova je bio kao i u dosadašnjoj parlamentarnoj praksi da svi poslanici glasaju za sve kandidate za potpredsednike skupštine. Meni je drago da je to bilo uglavnom ispoštovano od svih poslaničkih klubova. Drago mi je i da su naši zajednički napori urodili plodom i da je opozicija dobila još jednog potpredsednika Zorana Lutovca, koji je na glasanju za potpredsednike parlamenta dobio najviše glasova. Za moj izbor nisu glasali Palmini tigrovi i jedan poslanik Narodne stranke, dok su za Lutovca glasali svi, tako da sam siguran da će opozicija imati veću vidljivost u radu skupštine. Od 2000. godine opozicija je uvek konsenzusom davala dva potpredsednika parlamenta, pri čemu su se uvek birali kandidati iz poslaničkih klubova opozicije koji imaju najviše poslanka. To nije nikakva dobra volja vlasti, pa je dobro da je to i sad ispoštovano”.

BONUS VIDEO: Dragana Rakić o prvim skupštinskim okršajima sa naprednjacima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare