Marija Lukić Foto: Nemanja Jovanović

“U narednom periodu ću sa svojim timom izneti konkretne predloge poboljšanja legislativnog okvira za poboljšanje položaja žena u našem društvu, sa posebnim akcentom na poboljšanje položaja žena žrtava nasilja. To je ono zbog čega sam i prihvatila da budem u ovom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, i na tome ću predano raditi”, kaže u intervjuu za novine “Nova” aktivistkinja iz Brusa i buduća poslanica Ujedinjenih u republičkom parlamentu.

Kaže i da je ne bi iznenadila nikakva vrsta napada poslanika režimskih stranaka. Otkriva i da li ima u planu da se učlani u neku stranku, a govori i o poražavajućoj činjenici da joj nijedna žena iz stranaka vlasti nije pružila ni javnu ni tajnu podršku, kad je javno progovorila o seksualnom uznemiravanju bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke.

Pročitajte još...

Bez političkog iskustva ste, a naredne četiri godine bićete poslanica Ujedinjenih u Skupštini Srbije. Kakav odnos poslanika SNS očekujete prema vama?

Razumećete me, posle svega što sam prošla u proteklih nekoliko godina, niti jedan komentar niti bilo kakva vrsta odnosa me ne bi iznenadili. Ovo je pitanje za poslanike SNS-a, od njihovog ponašanja će zavisiti naša skupštinska realnost. Lično, mogu biti samo prijatno iznenađena, ukoliko se uspostavi da će to ponašanje biti drugačije od dosadašnje prakse.

Rekli ste da ćete kao poslanica, uz Fondaciju koju ste pokrenuli, pokušati da utičete na poboljšanje zaštite prava žena i njihovo unaređenje. Imate li neki konkretan predlog?

U narednom periodu ću sa svojim timom izneti konkretne predloge poboljšanja legislativnog okvira za poboljšanje položaja žena u našem društvu, sa posebnim akcentom na poboljšanje položaja žena žrtava nasilja. U pitanju je proces koji je pri kraju, obuhvata detaljnu analizu i kreiranje preporuka i izmena i dopuna zakona, i na tome radimo od trenutka kada sam i definitivno potvrđena kao narodna poslanica. To je ono zbog čega sam i prihvatila da budem u ovom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije, i na tome ću predano raditi.

Marija Lukić / Foto: Nemanja Jovanović

Prošli ste kroz jedan vrlo dug i neprijatan proces, kada ste izašli u javnost sa informacijama o seksualnom zlostavljanju koje ste pretrpeli. Da li vam je tada ili u bilo kom trenutku suđenja sa Milutinom Jeličićem Jutkom, makar jedna žena iz stranaka u vlasti pružila podršku, javno ili tajno?

Nažalost, ne mogu reći da mi je bilo koja žena stranaka iz vlasti pružila bilo kakav vid podrške – javno ili privatno.

Šta vam to govori?

To, opet nažalost, govori da je stranačka disciplina i sopstveni sitnopolitički interes brojnim ljudima koji se u Srbiji bave politikom važniji od opšteg interesa i opšteg dobra.

Kako kao buduća poslanica vidite najave o konstituisanju parlamenta i informacije da će novi saziv skupštine verovatno morati da se izjašnjava o odnosu prema Rusiji? Imate li vi stav o tome?

Ukoliko ta tačka bude na dnevnom redu novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije glasaću u skladu sa dogovorom unutar parlamentarne grupe na čijoj sam listi postala narodna poslanica.

Da li planirate da se priključite nekoj od stranaka opozicije ili ćete ostati nestranačka lličnost?

Ne planiram u narednom periodu da postanem članica bilo koje stranke.

Dosta se govori u prethodnom periodu ko je prava opozicija u Srbiji, a ko nije. Ko je za vas prava opozicija i sa kim ćete sarađivati?

Sarađivaću sa svima sa kojima budem mogla da nađem zajednički jezik prema pitanju interesa za osnaživanje žena, posebno žena žrtava nasilja. Dnevna politika u tom smislu ima daleko manji značaj. Verujem da je parlamentarna grupa čiji sam deo opozicija režimu, da nije tako ne bih bila tu.

Da li mislite da će jednog dana društvo u Srbiji sazreti toliko da će žena moći da bude predsednica?

Ne mislim da je žena kao predsednik dokaz zrelosti bilo kog društva – dokaz zrelosti društva je poštovanje zakona iznad poštovanja volje pojedinaca ili grupe na vlasti. Da li će lice takve politike biti žena ili muškarac u biti je nevažno, važno je da se zakoni poštuju i budu isti za sve.

BONUS VIDEO: Marija Lukić: Mladi ne prepoznaju da nasilje na društvenim mrežama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare