Marija Lukic
Marija Lukić Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Marija Lukić, osnivač Fondacije koja će se baviti zaštitom žena od seksualnog nasilja, izjavila je u Danu uživo da žene u našoj zemlji koje dožive neki oblik nasilja, ne trebaju da ćute i da sakrivaju to, već trebaju da prijave sve nadležnim organima. On je istakla da se žene koje su žrtve nasilja najviše bore protiv predrasuda u društvu kao i stigmatizacije.

Podsetimo, „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta.

„Meni je ovo neka nova-stara uloga. Nedavno sam pričala sa ljudima sa kojima sada sarađujem, a sa kojima sam ranije sarađivala na drugim projektima tokom trajanja sudskih postupka, i kada smo pričali o ciljevima fondacije, shvatila sam da sam to sve radila i ranije – ali nisam imala određeni mehanizam. Odnosno, radila sam iz nekih ličnih pobuda i iz ličnih resursa. A Fondaciju sam nedavno osnovala, i ovo je prvi projekat koji radimo, a radi se o projektu Ministarstva za demografiju za brigu o porodici“, rekla je ona.

Dodala je da je naziv projekta „Ne srami se – odbrani se“, i napominje da „sam naziv kaže da žene ne treba da se srame, već treba da prijave nasilje“.

Ona kaže da se organizacija na čijem je čelu neće baviti „samo par dana aktivizmom“, već da će se kontinuirano baviti nasiljem nad ženama.

„Nadam se da će biti sve više onih žena koje neće ćutati, već da će se osmeliti da prijave nasilje“, naglašava Lukić.

Ona navodi da zlostavljane žene u Srbiji često dolaze u situaciju u kojoj „šta god da kažu – nije dobro“.

„Ako žena prijavi nasilje odmah, onda se postavlja pitanje zašto nije istrpela bar malo, a u slučaju da prijavi nasilje kasnije, onda joj se prigovara da su sve žene zlostavljane i da je ona kriva zbog svojih provokacija. Šta god da žena uradi, ona dolazi do toga da mora da se pravda“, upozorava Lukić.

Da se prestane sa opravdavanjem nasilja

Zbog toga, ističe ona, vlada loša klima ne samo u našoj zemlji, već i u čitavom regionu, kao i da to neće pomoći u sprečavanju nasilja.

Kaže da postoje i primeri kada su muškarci žrtve nasilja, pa i seksualnog, ali dodaje da odnos javnosti u takvim slučajevima nije isti prema žrtvama.

Na pitanje šta uraditi kako bi promenili takav odnos prema nasilju u našem društvu ona odgovara da za početak građani moraju da prestanu da opravdavaju nasilje.

„Mi smo normalizovali nasilje na svim poljima, u svim segmentima. Šta god da se desi, bude par dana pompe, tabloidnih naslova, romantizacije nasilja, kao i predstavljanja da je žena isprovocirala nasilje“, kaže Lukić, uz napomenu, da se ipak, klima u društvu polako menja.

Ocenjuje da „sistem radi selektivno po pitanju žrtava nasilja, kao i da posle njenog slučaja ima promena kod žena“.

„Žene su hrabije i osmelile su se da o tome izađu u javnost, po cenu stigmatizacije i po cenu osuđivanja okoline. Zbog toga, institucije malo drugačije reaguju. Ta podrška nije još adekvatna, kakva bi trebala da bude, ali se situacija na terenu promenila“, zaključila je ona.

BONUS VIDEO: Nasilje, zgražavanje i ništa 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar