Josip Juratoviž Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

“Vučić neće rizikovati da se ta čvrsta saradnja s EU prekine, jer bi tako sebe doveo u opasnost. Uveren sam da će okrenuti leđa Rusiji i orjentisati se ka Zapadu jasnije nego ikad, što već radi, jer izbori su prošli. Samo mora naći povoljan trenutak da to kaže”, kaže u intervjuu za “Novu” Josip Juratović, poslanik nemačkog Bundestaga iz redova SPD i predsednik parlamentarne grupe za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

Juratović za naš list govori o današnjoj poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca, otkazanoj poseti ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji…

Olaf Šolc danas dolazi u službenu posetu Beogradu. Šta očekujete od te posete?

Poseta kancelara Olafa Šolca Beogradu i Prištini je po mom mišljenju od velikog značaja jer pogotovo u vreme globalnih kriza znamo da je upravo region Zapadnog Balkana područje koje je jako osetljivo na strane uticaje odnosno krize. Zato će i ta poseta imati pre svega cilj očuvanja mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. U tom kontekstu je i pitanje međusobnog poverenja i saradnje od velikog značaja kako u region, tako i u odnosu regiona prema EU. Srbija se odlučila na put u EU i to je dobro, ali isto tako očekuje i EU solidarnost u borbi za očuvanje međunarodnih konvencija koje je uostalom i Rusija potpisala, a koje je Putinov režim agresijom na Ukrajinu ozbiljno ugrozio.

Aleksandar Vuči i Olaf Šolc
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn

Predsednik Vučić je izjavio da Šolc ne dolazi sa lepim porukama, koje se dobrom delu ljudi neće dopasti. Koje će biti glavne poruke nemačkog kancelara?

Nisu mi poznate glavne poruke kancelara Šolca, ali će zasigurno tražiti solidarnost Srbije s članicama EU po pitanju odnosa prema Rusiji. Ignorisanjem i odugovlačenjem odluka o uvođenju sankcija Rusiji ne idu u prilog Srbiji, jer će se suočiti potencijalno s negativnim stavom u vezi njenog ponašanja koje nije u skladu s spoljnom politikom EU. Kada godinama gradite proruski mit tako da danas imate 80 posto građana koji su proruski orijentisani, onda se nalazite u vlastitoj zamci, jer su Vučić i politika koju je sprovodio sami krivi jer su takvo raspoloženje stvarali, pa ispada da je Rusija najveći politički i ekonomski partner, a ne Evropska unija. Naravno da je u pravu Vučić kada kaže da se to velikoj većini neće dopasti.

Foto: Shutterstock, EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL, Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia, uros5.wordpress

Sergej Lavrov nije sleteo u Beograd. Međutim, da li je za Nemačku bila sporna i sama spremnost srpskog državnog vrha da ga ugosti?

U svojoj nedavnoj poseti Beogradu sam izjavio za medije da Vučić više ne može sedeti na dve stolice. Vreme je da se odluči da li želi u EU? Međutim, činjenice govore da je prisutnost Evropske unije jako velika u Srbiji, samo zbog političkih taktiziranja nije medijski plasirana. Evropska unija je do sada dala četiri milijarde evra razvojne pomoći. Prema službenim podacima ministra spoljnih poslova kojeg sam posetio pre mesec dana, s EU je povezano 24.000 srpskih kompanija, u kojima radi gotovo 900.000 ljudi. Dve trećine izvoza srpskih kompanija otpada na zemlje EU. Nemačka je glavni trgovinski partner Srbije i strahovito je privlačna za nemačke investitor. Da li sve to Vučić želi staviti na kocku zbog Rusije? Mislim da ne. Mišljenja sam da Vučić pokušava pred javnosti napraviti igrokaz da ga ucenjuju iz EU i da je prinuđen da napusti Rusiju, a zapravo samo javno mora reći ove činjenice da je EU najvažniji srpski poslovni partner, dok Rusija nije ni među prvih pet, što se vešto skrivalo od javnosti zbog potreba dnevne politike.

Da li je Srbija sada u situaciji ili – ili (ili ste s EU ili s Rusijom)? U više navrata ste rekli da Srbija više ne može da sedi na više stolica. Šta ako ne izabere?

Vučić neće rizikovati da se ta čvrsta saradnja s EU prekine, jer bi tako sebe doveo u opasnost. Uveren sam da će okrenuti leđa Rusiji i orjentisati se ka Zapadu jasnije nego ikad, što već radi, jer izbori su prošli. Samo mora naći povoljan trenutak da to kaže. Pojedini srpski mediji koji su do sada glorifikovali Rusiju, kako vidimo zaokreću priču o Rusiji. Rusija je preko noći u Srbiji postala izdajnik, jer se svojim upoređivanjem kako je Zapad izdvojio Kosovo i osamostalio, tako oni žele s Krimom i istočnom Ukrajinom.

Josip Juratović Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Očekujete li da će Beograd uvesti sankcije Rusiji kada Srbija dobije novu vladu, koja bi trebalo da bude formirana do kraja jula?

Predsednik Vučić je podvukao da „nema sumnje da je izbor Srbije da bude na evropskom putu“ i da će buduća vlast ostati čvrsto opredeljena za taj put. Stoga od nove vlade Srbije se očekuje solidarnost s ostalim članicama EU. Slobodan svet sebi nipošto ne sme dozvoliti ucenu bilo koje vrste. Pri čemu treba znati da slobodan svet nije samo slobodan već i solidaran. Imajući u vidu da se sastavlja nova vlada pod malo drugačijim okolnostima nego što je to bilo posle prošlih izbora koje je bojkotovala nažalost opozicija, mislim da se odugovlači kako bi se našao pravi trenutak da se s tom merom izađe pred javno mnjenje bez obzira na sve dosadašnje negacije. Mislim da poseta kancelara Šolca ne bi smela biti da je Vučić predstavi kao da se moraju uvesti sankcije Rusiji.

Imate li kontakte sa nekim iz srpske opozicije? Demokratska stranka je članica Europskih socijalista, kao i vaš SPD.

U mojoj funkciji kao predsednik parlamentarne grupe nemačkog Bundestaga za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana sam često u saradnji sa svim demokratama Zapadnog Ballkana pa tako i Srbije, koje treba maksimalno podržati u njihovoj doslednosti na putu Srbije u EU.

Foto: Shutterstock/Arhiva

Ako Srbija uvede sankcije Rusiji, može li to donekle da ubrza put ka EU?

Srbija kao i sve ostale članice koje su prethodno pristupile EU moraju ispuniti sva zadata poglavlja. Tu nema cenkanja niti šibicarenja. I to narodu treba objasniti da ispunjavanjem zadatih poglavlja na putu prema EU – usklađivanjem pravosuđa, uređivanjem granica, slobodi medija, poboljšanjem rada institucija Srbija pre svega pomaže u reformama samo sebi, jer što bude više radila na sebi pre će pristupiti EU. Ne ulazi Srbija u EU zbog EU, nego zbog dobrobiti za celokupan srpski narod, koji će dodatno obogatiti EU. S EU nema pregovora, jednostavno se moraju ispuniti poglavlja.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko potvrdio je da je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prihvatio poziv Lavrova da dođe u Moskvu. Kakav je to signal?

Ministar Selaković pokušava taktizirati. Međutim, EU i svima je jasna ta taktika Srbije koju igraju s Rusijom celo vreme. Prekomerno taktiziranje, a isto tako zavisnost od pojedinih politika, iako se pokazala uspešna, može da bude opasna u vreme brzih promena. Kakav god bio, signal nije dobar za put Srbije u EU.

Bonus video:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare