Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Deponijski požari mogu da se dese svugde, ali u Beogradu su postali pravilo. Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, ostaće upamćen po ožiljcima koje je naneo Beogradu, a koje ćemo svi dugo zaceljivati. Između ostalog, ostaće upamćen i po Vinči koja pod njegovom upravom gori češće nego olimpijska vatra", rekao je u intervjuu za Nova.rs osnivač Centra za lokalnu samoupravu i bivši šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini grada Beograda, Nikola Jovanović.

Podsetimo, veliki deo Beograda u nedelju je prekrio dim, a u vazduhu se osećao miris paljevine. Razlog za takvo stanje bio je veliki požar koji je u subotu uveče bukuo na deponiji u Vinči.

I dok nadležni uveravaju Beograđane da je sve pod kontrolom i da nema razloga za brigu, podaci aplikacija za merenje kvaliteta vazduha ukazuju da je u prestonici situacija alarmanta. Sa tom ocenom je sagalasan i osnivač Centra za lokalnu samoupravu(CLS) i bivši odbornik, Nikola Jovanović, koji za naš portal ponavlja da je neophodno uvesti vanrednu situaciju u Beogradu. Prema njegovim rečima, gradska vlast nije adekvatno postupila nakon informacija šta se događa u Vinči, iako su, kako kaže, deponijski požari postali pravilo u glavnom gradu Srbije.

Pročitajte još...

Ko je odgovoran za požar u Vinči? Da li je postojao način da se on izbegne?

Deponijski požari mogu da se dese svugde, ali u Beogradu su postali pravilo. Gradska vlast snosi veliki deo krivice jer postojeću deponiju nije zatvorila i otpočela njenu sanaciju, što je prema planu trebalo da se desi još krajem prošle godine. Već je uveliko trebalo da bude otvorena nova sanitarna deponija u Vinči i da bude predata na upravljanje koncesionaru.

Gradska vlast je odgovorna i zbog toga što nije još jutros proglasila vanrednu situaciju i dala uputstvo građanima kako da se čuvaju od dima i štetnih materija, nego se ljudi informišu preko aplikacija. Sramota.

Zbog čega još uvek nije izmeštena deponija?

Kasni se zbog klizišta, loših građevinskih radova, ali i sporog izdavanja potrebnih dozvola. Da je sve urađeno na vreme, verovatno do ovakvog požara ne bi ni došlo. Sramota je da se rokovi za jedan od ključnih gradskih projekata pomeraju već četvrti put.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko su ovakvi požar opasni po stanovnike Beograda i kakve posledice mogu biti?

Požari su izuzetno opasni, ne zbog same vatre, već zbog dima i štetnih materija u vazduhu. Sve svetske studije pokazuju da postoji ogroman rizik da se prilikom deponijskih požara emituju dioksini i furani, toksične i kancerogene supstance, koje gradska vlast iz nekog razloga ne meri, niti upozorava građane na njih.

Često apostrofirate da je Goran Vesić najodgovorniji za probleme sa kojima se suočava grad. Mislite li da će biti u timu koji upravlja Beogradom i nakon narednih izbora?

Reč je o izuzetno nekompetentnoj ličnosti koja je direktno svojim rukovođenjem Beogradu napravila ožiljke koje ćemo dugo zacelivati. Dozvolite samo da nabrojim: cvetanje urbanističkog haosa sa stotinama nadgradnji višespratnica u delovima grada koji nemaju infrastrukturne kapacitete da to prihvate. Veoma loše stanje u gradskom voznom parku i odliv kadrova, veliki broj afera sa javnim nabavkama, očajno sporo i nesturčno izvođenje javnih radova. Ostaće upamćen i po Vinči koja pod njegovom upravom gori češće nego olimpijska vatra.

BONUS VIDEO: Požar ne Deponiji u Vinči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare