Ivan Marović Foto:Zoran Lončarević

Ivan Marović, jedan od lidera pokreta Otpor koji je imao veliku ulogu u rušenju režima Slobodana Miloševića, u intervjuu za novine “Nova” govori o političkoj situaciji u Srbiji danas, sličnostima i razlikama Vučića i Miloševića, poziciji opozicije i odlasku Vučića. Kaže da lider SNS sada ulazi u fazu kada brani vlast i ocenjuje da narod u Srbiji trpi dugo, ali mu na kraju prekipi.

Kao jedan od lidera Otpora direktno ste učestvovali u rušenju režima Miloševića. Može li se napraviti paralela između njegove vlasti i vlasti Aleksandra Vučića?

Paralela postoji naravno, to je ista ekipa, mada je Vučić nova generacija, pa se zato i njegov model vladavine unekoliko razlikuje od Miloševićevog. Način na koji je režim ustrojen je manje-više isti – to je lični režim gde je Milošević nekad, a sad Vučić, centar moći i neko ko presuđuje u sporovima između različitih frakcija koje čine režim.

To ne znači da je on moćan sam po sebi, nego da igra tu ulogu i zato postoji pristanak svih relevantnih frakcija da je on gazda. Te frakcije su na čelu različitih institucija koje služe kao poluge moći, neke su državne, neke paradržavne. Njihov zadatak je da održavaju režim na vlasti, a zauzvrat mogu da koriste svoj položaj za lično bogaćenje, dakle lojalnost u zamenu za povlastice.

U tome su slični Miloševićev i Vučićev režim. Razlika je u sastavu, u kvalitetu. Milošević je svoj režim gradio na razvalinama komunističke partije, bilo je tu i kadrova i resursa, a Vučić je sakupio ekipu s konca i konopca, zato je Vućićev režim, bar po mom mišljenju, kadrovski slabiji od Miloševićevog. Zato je Vučićev stil vladavine ovako histeričan, dok je Milošević grmeo, Vučić kmeči. On nema tako verne sledbenike i zato od njih zahteva potpunu lojalnost i ne trpi nikakvu kritiku, nije on Milošević koji je imao samopouzdanje pa su mu disidenti bili možda iritantni, ali ih nije doživljavao kao pretnju. Vučić se plaši sopstvene senke.

Opširnije pročitajte u štampanom izdanju.

BONUS VIDEO Šta je vlast prihvatila, a opozicija odbacila

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare