Dragoljub Bakić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ne verujem ništa ovoj vlasti. Njih tera neka muka čim su oni za pet dana rešili da završe priču o otimačini imanja ljudima”, rekao je u intervjuu za Nova.rs arhitekta Dragoljub Bakić.

U razgovoru za naš portal, Bakić se osvrnuo i na proteste koji su se održali prethodne subote, ali i na odluku predstavnika pokreta “Kreni promeni” Sava Manojlovića da se povuče s protesta i održi datu reč.

Pročitajte još...

“Ne zameram mu ništa. On je jedan ambiciozan i mlad čovek. On je odradio veliki posao. Doduše, malo se opirao toj saradnji s nama i kad je trebalo nije se javio ni Ćuti, ni meni”, rekao je Bakić.

Ko je odgovoran za to što je u Beogradu teško živeti nakon što je pao sneg?

„Naravno da je najodgovornija gradska vlast. U nedelju sam imao ličnu dramu, jer su moja deca trebala da idu na aerodrom i putuju u Varšavu. To je bila nemoguća misija i mi nismo znali šta da radimo. Sve što se u nedelju dešavalo u Beogradu je velika sramota, ali šta da očekujemo od života u gradu koji se godinama sistematski uništava…

A kako tumačite odgovore ljudi iz vlasti, koji tvrde da je u pitanju prirodna nepogoda i da je logično da nam bude ovako?

„To je bila nepogoda za koju se trebalo spremiti i imati opremu. Ima mnoštvo primera u svetu i oni su mogli da vide kako ozbiljne zemlje reaguju u ovakvim situacijama. Međutim, vlast ne ulaže u infrastrukturu, već isključivo u populizam i gluposti. Oni prave nacionalni stadion, iako imaju dva prazna. Za deset godina vlasti u Beogradu ništa nije urađeno za razvoj saobraćaja. Nisu napravili obilaznicu, niti su napravili magistralni poluprsten. Nisu napravili ni tunel, a bez njega će teško Beograd na vodi da reši svoje saobraćajne probleme. Hvale se za bolnice i Klinički centar, alal im vera na tome, a šta su drugo uradili – ništa.

Dragoljub Bakić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prošle subote ste učestvovali u blokadi kod Sava centra. Zbog čega vi i dalje smatrate da je potrebno biti na ulici, imajući u vidu da su dva zahteva već usvojena?

„Ja ovoj vlasti ne verujem ništa. Šta znači njihova odluka da povuku zakone? Pa, mi imamo postojeći Zakon o eksproprijaciji na osnovu kog oni mogu da uzmu sve. Njih tera neka muka koju mi ne znamo, čim su oni za pet dana rešili da završe priču o otimačini imanja ljudima. Ko zna šta su oni sve potpisali sa Rio Tintom.

Pročitajte još...

Savo Manojlović se povukao ove subote s protesta, tvrdeći da mora da ispoštuje svoju reč. Kasnije je saopštio da ga je lično pozvao predsednik Srbije da ga pita hoće li ponovo izaći na ulice. Može li mu se zameriti na tome?

„Ne zameram mu ništa. On je jedan ambiciozan, mlad čovek, koji ima svoje motive i razumem ga potpuno. Zajedno smo u Skupštini slobodne Srbije i ja imam samo pozitivne reči o njemu. On je odradio veliki posao. Doduše, malo se opirao toj saradnji s nama, kad je trebalo, nije se javio ni Ćuti (Aleksandar Jovanović Ćuta prim. aut.), ni meni, ali nema veze. Što se tiče tog razgovora s Vučićem, on je slobodan čovek i može da razgovara s kim hoće. To je njegovo lično opredeljenje, nemam nikakav problem sa tim. Svakako, mislim da smo svi zajedno i da samo tako možemo nešto da uradimo.

Da li je potrebno nastaviti sa protestima naredne subote?

„Mi raspravljamo o tome. Nije lako održati tu energiju, imamo iskustva kako se lako ugasi ta energija. Približavaju nam se izbori i nama ne pada na pamet da ikoga rušimo na ulici, već hoćemo da se uključimo u izbornu borbu“.

BONUS VIDEO Dragoljub Bakić o izgradnji u Makišu: Beograd će biti žedan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar