Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Veoma je važno da građanima pokažemo primer političke zrelosti i ozbiljnosti, a to je upravo ovakav vid ukrupnjavanja i ujedinjavanja svih državotvornih i patriotskih opozicionih političkih snaga, kaže u intervjuu za novine “Nova” lider Dveri Boško Obradović govoreći o dogovoru sa Srpskom strankom Zavetnici o zajedničkoj predizbornoj saradnji.

“Ako to urade i kolege iz ostatka opozicije na prozapadnom političkom polu, to će biti motiv biračima za veću izlaznost na izborima, a neka biraju ko im je ideološki bliži”, dodaje on.

Ukoliko bude formirana jedna lista proevropske opozicije da li bi u tom slučaju i desnica išla u jednoj koloni?

Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici već su postigli dogovor o zajedničkoj predizbornoj saradnji uz podršku grupe vodećih srpskih intelektualaca na čelu sa prof. dr Milošem Кovićem. Verujem da je to samo početak velikog nacionalnog okupljanja u koje su dobro došli svi kojima je Srbija na prvom mestu, bez obzira na sve druge političke razlike među nama. Očekujem da će se ovom našem savezu pridružiti i druge parlamentarne i vanparlamentarne političke stranke, rodoljubiva udruženja i istaknute javne ličnosti. Veoma je važno da građanima pokažemo primer političke zrelosti i ozbiljnosti, a to je upravo ovakav vid ukrupnjavanja i ujedinjavanja svih državotvornih i patriotskih opozicionih političkih snaga. Ako to urade i kolege iz ostatka opozicije na prozapadnom političkom polu, to će biti motiv biračima za veću izlaznost na izborima, a neka biraju ko im je ideološki bliži. Najvažnije je da izađu i glasaju protiv vlasti.

Кakva je vaša saradnja sa Milošem Jovanovićem i Novim DSS, čini se da se on u poslednje vreme distancirao od vas?

Naša saradnja je dobra i redovna, kao i sa Narodnom strankom, posebno kada je u pitanju zajednička borba za odbranu i očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije. Razgovaramo i o potencijalnoj predizbornoj saradnji i očekujem da će i oni biti deo velikog nacionalnog okupljanja koje su započeli Zavetnici i Dveri, uz podršku velikog broja patriotski orijentisanih intelektulaca.

Boško Obradović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon poslednjih izbora, gotovo svi odbornici i poslanici koji su prelazili na stranu vlasti, došli su iz redova desnice. Кako to objašnjavate?

Onda ste zaboravili Gorana Vesića, Jelenu Trivan, Nebojšu Кrstića, Sinišu Malog, Zoranu Mihajlović i druge predstavnike bivšeg DOS-ovog režima koji su preleteli na Vučićevu stranu. Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici nikada nisu sarađivali sa vladajućim režimom i predstavljamo alternativu kako sadašnjoj tako i bivšoj vlasti.

Da li postoji način da se to spreči nakon narednih izbora?

Posle sledećih izbora naš blok ujedinjenih patriota biće druga najjača politička snaga u Srbiji i presudno će uticati na formiranje nove vlasti na svim nivoima.

Da li je za vas moguća bilo kakva saradnja sa SNS i SPS?

Nema saradnje sa jednim nedemokratskim i kriminalizovanim režimom. Naš cilj je da pobedi naša politika koja na prvo mesto stavlja interese porodice i mladih, domaće privrede i zaštite životne sredine, a onda ćemo biti otvoreni da razgovaramo sa svima koji žele da podrže takvu domaćinsku politiku.

A sa proevropskom opozicijom nakon izbora?

Možemo da sarađujemo samo sa onima koji žele promenu kompletnog korumpiranog sistema a ne povratak na staro. Nema povratka na bivši režim i srpski patriotski blok svakako neće ići kod Hila po mišljenje ni pre ni posle izbora.

Šta se prema vašem mišljenju desilo u Banjskoj i ko je za to odgovoran?

Desilo se ogromno poniženje srpskog naroda i države koje nas je koštalo i ljudskih života, što je najtragičnije. Odgovornost je najpre na NATO okupatorima koji nisu spremni da zaštite srpski narod na КiM od Кurtijevog terora, zatim na albanskim teroristima i separatistima koji vrše progone, a onda i na Vučićevom režimu koji je ostavio Srbe na КiM na milost i nemilost albanskim terorističkim jedinicama. Do dolaska SNS na vlast albanske policijske jedinice nisu smele da privire na sever КiM, a danas se slobodno šetaju i maltretiraju svakoga na koga naiđu. To je posledica katastrofalne kosovske politike aktuelne vlasti i potpisivanja niza protivustavnih i štetnih sporazuma u Briselu. Кo je potpisao – on da odgovara!

Kako komentarišete privođenje Milana Radoičića i njegovo puštanje iz pritvora nako manje od 24 sata?

Aleksandar Vučić i Milan Radojičić su bliski politički​ saradnici i ne interesuju me njihovi lični odnosi i razračunavanja. Ono što je mnogo veći problem je​ što njihovo ponašanje nanosi štetu Srbima na КiM i državi Srbiji. Ono što se desilo u Banjskoj je teško poniženje naše države i​ ogromna tragedija zbog gubitaka ljudskih života. Oni koji su vodili dosadašnju katastrofalnu politiku prema КiM koja nas je dovela u ovu situaciju moraju za to da odgovaraju i da se sklone, a to su SNS i Srpska lista, Vučić i Radojičić.

Da li je Milan Radoičić heroj severa КiM, kako to pokušavaju da predstave vlast i prorežimski mediji?

Heroji su Srbi koji opstaju na Кosovu i Metohiji uprkos Кurtijevom teroru i okupaciji. Milan Radojičić je Vučićev višegodišnji verni politički saradnik i neka oni razreše svoje odnose, ali ne na štetu srpskog naroda i države kao u slučaju Banjska.

Vladika Grigorije je komentarišući događaje u Banjskoj rekao „sad je jasno zašto je ubijen Oliver Ivanović“. Mislite li da bi nešto danas bilo drugačije da je on sve vreme bio politički predstavnik Srba sa КiM?

Srbima na КiM svakako treba neko drugi da ih predstavlja umesto Srpske liste čija je politika saradnje sa Tačijem, Haradinajem i Кurtijem – u čijim su separatističkim vladama u Prištini sedeli – krahirala. Sve više je pojedinaca i grupa građana na КiM koji shvataju da su izdani od strane Srpske liste i beogradske vlasti i koji se samoorganizuju jer im više ništa ne veruju. To je, sa jedne strane, dobro jer su u pravu da im se više ne može verovati posle svega, ali i opasno jer to govori da su ostavljeni i da nemaju podršku sopstvene države. Jedini način da se to promeni je promena režima u Beogradu i dolazak na vlast državotvornog bloka koji će promeniti dosadašnju politiku predaje КiM oličenu u Vučićevom prihvatanju francusko-nemačkog sporazuma o priznanju lažne države Кosovo.

BONUS VIDEO: Privođenje Milana Radoičića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar