Boris Tadic
Boris Tadić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić u intervjuu za Nova.rs kaže da je sve oko planirane posete Aleksandra Vučića Jasenovcu - provokacija. Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je morao da obavesti hrvatsku vladu o svojim planovima, a ovo što se desilo je samo Vučićeva "kvazipatriotska predstava", pomoću koje na opasan način trguje nacionalnim osećanjima.

Kako komentarišete sve što se desilo u vezi pokušaja Vučića da ode u privatnu posetu Jasenovcu, a zatim i zabrane Hrvatske?

Prvo, iz note Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske ne vidim da mu je Hrvatska zabranila dolazak, već je upućeno objašnjenje da su o planu te posete čuli iz nezvaničnih izvora i da je neprihvatljivo da predsednik druge države na takav način bez poštovanja diplomatskog protokola dolazi u Hrvatsku. Drugo, nejasan je razlog zašto bi uopšte ta poseta bila privatna. Vučić i drugi predstavnici ove vlasti su naravno znali da je to kršenje protokola, pa je opravdano postaviti pitanje da li je Vučić najavio privatnu posetu, upravo znajući kakav odgovor će dobiti kako bi namerno isprovocirao još jednu kvazipatriotsku predstavu. Pored toga, njegova najava privatne posete Jasenovcu je potpuno neprikladna i svojevrsno unižavanje takve posete, pošto ako zaista želi da oda počast jasenovačkim žrtvama zbog čega bi se odricao kapaciteta koji ima kao predsednik države i išao privatno? Nikada nisam čuo da je neko od njegove porodice nastradao u Jasenovcu, pa da bi se time opravdala privatna poseta, a i da jeste opet ne razumem zbog čega bi na ovaj način i uz sav ovaj spektakl išao u “privatnu” posetu.

Može li predsednik da ode u privatnu posetu Jasenovcu, a da o tome ne obavesti hrvatsku vladu?

Ne. I to nema nikakve veze sa Jasenovcem, već sa prijavljivanjem izlaska iz zemlje i dolaskom na teritoriju druge države. I danas kada kao bivši predsednik izlazim iz zemlje to bude prijavljeno i organizovano po određenoj proceduri. Zato i kažem da je najava privatne posete očigledno provokacija. Uostalom, ako je zaista želeo privatnu posetu, pa čemu onda uključivanje medija i javnosti i onoliko samohvaljenje tom najavom. Već samim tim, to više nije privatna poseta. Naravno da se zalažem za to da svakome iz Srbije, kako građanima tako i predstavnicima vlasti, mora biti omogućeno da odaju počast žrtvama našeg naroda na svakom mestu. Ali ponoviću da je morbidno to upotrebljavati u marketinške svrhe i u svrhe proizvodnje veštačkih tenzija zarad najjeftinijih i najopasnijih političkih poena.

Boris Tadic
Boris Tadić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Šta je zapravo Vučić hteo ovim da postigne?

Ovakva kvazipatriotska predstava je Vučiću očigledno potrebna u okolnostima kada je za njega postaje sve teže izbeći uvođenje sankcija Rusiji i kada je njegova kosovska politika do te mere ogoljena da već i sam priznaje da je Srbija tokom njegove vlasti dala sve, a dobila ništa. Sada koristi Jasenovac da bi preusmerio pažnju patriotskog biračkog tela na drugo pitanje i da bi još jednom pokušao da od sebe pravi istorijsku ličnost koja “hrabro čini što niko drugi nije” i podigao veštačke tenzije sa Hrvatskom. I to čini sve vreme. Da se ne bi videlo da je katastrofalnom i kratkovidom kosovskom politikom predavao i ugrožavao naše nacionalne interese, pokušava da ovom predstavom manipuliše najdubljim emocijama našeg kolektivnog bića i sećanja. On računa s tim da će ovakva predstava naravno proizvesti gnev našeg naroda i na opasan način trguje takvim nacionalnim osećanjima. Ali, naravno, ne govori o svojoj ulozi u tome. Ono što je po mom mišljenju Hrvatska propustila u ovom slučaju je da nedvosmisleno pošalju poruku da je predsednik Srbije dobrodošao da oda počast žrtvama u Jasenovcu i da je njihova reakcija usmerena isključivo na nepoštovanje procedura.

Kako je izgledala procedura kada ste vi išli u jasenovac i da li je bilo nekih problema?

Tim procedurama su se bavili nadležni za to, tako da ne bih mogao da vam je detaljno sada opisujem. Ali ono što mogu da vam kažem je da je sve bilo organizovano u skladu sa tim procedurama i da nije bilo nikakvih problema. Više puta sam bio u Jasenovcu, a u ulozi predsednika države bio sam na komemorativnom skupu na području logora Jasenovac, odnosno u Donjoj Gradini. Dakle, Vučić ne bi svakako bio prvi predsednik Srbije koji je bio u poseti logoru Jasenovac. Sramno je što ova vlast orkestrirano sa režimskim medijima pokušava da prikaže da moja poseta Donjoj Gradini nije bila poseta Jasenovcu. Donja Gradina je bio logor u sklopu Jasenovca i mesto na kom se održavala komemoracija, iako sada besramno pokušavaju da predstave da to nije Jasenovac. Time šalju poruku da njima nije stalo do odavanja počasti žrtvama, već nacionalističkog merenja na teritoriji koje države se danas nalazi koji deo tog logora. A ja sam svakako bio kao predsednik države i u Jadovnom, koji je na teritoriji Hrvatske i gde je ubijen moj deda po majci Strahinja Kićanović, koji je prethodno bio interniran upravo u Jasenovcu. Ono što je danas o meni na Pinku iznela premijerka Ana Brnabić je zaista bestidno. Najviši predstavnici ove vlasti u pokušaju da se predstave kao patriote ne prezaju da upućuju reči da je neko antisrbin i čak i antičovek! Iz opasnog boljševičkog narativa koji je svojstven ovoj vlasti prešli su na eksplicitno dehumanizovanje, što samo govori o količini njihovog straha pred činjenicom da rok njihovih kvazipatriotskih obamana ubrzano ističe.

Brnabić i Dodik su opet ponovili da bi Vučić bio prvi srpski predsedik koji je položio cveće u Jasenovcu. Zašto se uporno drže toga?

Zato što se deo sistema koncentracionih logora Jasenovac nalazi na teritoriji današnje Hrvatske, a deo na teritoriji Republike Srpske, a oni ovakvim izjavama šalju skandaloznu poruku da je za njih logor Jasenovac samo onaj deo koji se nalazi na teritoriji Hrvatske. A na kakve je onda komemoracije odlazio Dodik svih prethodnih godina u Donjoj Gradini? Na kakvoj komemoraciji je Vučić bio ove godine u Donjoj Gradini? To za njih više nije Jasenovac? Manipulišu namernim stvaranjem konfuzije između imena logora i mesta Jasenovac. Donja Gradina je inače najveća masovna grobnica Jasenovca, ali je za Vučića očigledno od toga važnije na teritoriji koje države se danas nalazi i kako to može biti upotrebljeno u svrhu izgradnje kulta njegove ličnosti i bezočnog napada na političke protivnike.

BONUS VIDEO: Boris Tadić potvrdio da smo postali apsoluno nebitna zemlja u političkoj areni zaslugom Vučićeve vlasti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar