Foto:Shutterstock/Goran Stanzl/PIXSELL/TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Pokušaj srpskog predsednika Aleksandra Vučića da ode u privatnu posetu Jasenovcu i Pakracu, a zatim i hrvatska zabrana koja je usledila, samo su deo jedne nove predstave za javnost u kojoj su za politička prepucavanja zloupotrebljene jasenovačke žrtve. Obe strane, kako kažu sagovornici portala Nova.rs pokazale su da granica u međusobnim razmiricama ne postoji i da su u celoj toj opasnoj igrariji žrtve postale nevažne. I to je istina koju neće priznati ni predsednik Srbije ni vlasti u Zagrebu.

Naime, srpski predsednik je planirao da ode u privatnu posetu Jasenovcu i Pakracu, ali mu vlasti u Hrvatskoj to nisu dozvolile.

Prema pisanju hrvatskih medija, Vučić je kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vreme NDH nalazio ustaški koncenstracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu“, piše Jutarnji list i dodaje:

„Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovoj posetu obavesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio“.

Izvori Jutarnjeg lista iz hrvatske vlade navode da je Vučić, bez službene najave hrvatskim vlastima i bez koordinacije s ambasadom, hteo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske, i oko 11 sati u dođe u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Iz vlade su za Jutarnji nezvanično naveli da Vučić nije poštovao nijedan protokol, da je sve hteo da uradi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima, i da je „sa svojim TV ekipama“ hteo da pređe hrvatsku granicu i tu „radi šta želi“.

Vučić je imao spreman odgovor:

“Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti!“, napisao je Vučić na Instagramu, a iz Predsedništva je najavljeno da će detaljnije o ovoj temi predsednik govoriti suta – u obraćanju javnosti.

Prezir prema žrtvama

Profesor političke filozofije iz Zagreba Žarko Puhovski kaže da je ovde reč o jednoj gluposti sitnih razmera koja se zbog prenapetih odnosa dve države može pretvoriti u veliki skandal.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

“Kad postoje normalni odnosi između dve države zahtev predsednika jedne zemlje da dođe u privatnu posetu jeste nešto što se rutinski odobrava. Jasenovac jeste vrlo osetljivo pitanje za obe strane i hvratska vlada je na prvu loptu i zbrzano reagovala, bojeći se da bi Vučić tu posetu iskoristio za promociju. Tu posetu trebalo je dogovoriti u tišini, tako da Vučić dođe sa obezbeđenjem i minimalnom pratnjom, od nekoliko ljudi. Nezamislivo je da bi nekom to smetalo i ako je tako bilo zamišljeno tu posetu je trebalo dopustiti. Ako ne i ako je hrvatska vlada imala informacije da Vučić planira privatnu posetu sa 50 novinarskih ekipa i pred širokim narodnim masama, onda je moguće odmah odrezala ovako da se ne gnjavi tim”, kaže Puhovski.

U svakom slučaju, ocenjuje Puhovski ovo je primer nepoštovanja prema jasenovačkim žrtvama i jedne i druge strane.

“To ne treba raditi, ali je činjenica da je Jasenovac preefektna tema i za Srbiju i za Hrvatsku, da je ne bi koristili. A to pokazuje da u prepucavanjima dve države granice ne postoje. Srpska strana iz tog zločina izvodi odgovornost današnje hrvatske vlasti, što je van pameti. S druge strane hrvatska vlast se očigledno ne može očitovati do kraja prema Jasenovcu, iako čitavo državno rukovodstvo smatra da je to zločin. Zato što još u jednom nezanemarljivom delu hrvatske javnosti postoji stav da logora nije ni bilo, što ne želim ni komentarisati. Vode raspravu i oko broja žrtava. Jedni kažu da ih je bilo premalo, drugi previše, a suština je u tome da se s obe strane stvara izvestan prezir pema žrtvama, one su postale nevažne, a navodno je svima stalo do njih”, zaključuje Puhovski.

Osetljiv trenutak

Karijerni diplomata Zoran Milivojević slaže se da bi za ovakve posete ne bi trebalo birati osetljive trenutke, koji mogu dovesti do zloupotrebe jednog tako ozbiljnog pitanja kao što je Jasenovac.

Zoran Milivojevic
Zoran Milivojević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Radi se o tome da se Jasenovac ne može i ne sme negirati, ali se ne sme ni zloupotrebljavati u političke svrhe. Hrvatske vlasti treba da imaju jasan stav po pitanju Jasenovca, a što se posete tiče, to je istorijski spomenik i svakom je pristup dozvoljen. Isto kao što je Aušvic ili Mauthauzen… Trebalo bi da bude pristupačan u svakom trenutku i Srbima, Jevrejima i Romima. Shodno tome trebalo bi da bude dozvoljeno i srpskom predsedniku da dođe u privatnu posetu. E sad, kad dolazi predsednik jedne države, to bi za onu drugu stranu trebalo da podrazumeva da pruži bezbednosni tretman, znači ne mora da bude u kontaktu sa predstavnicima vlasti, ali poseta bi trebalo bezbednosno da bude osigurana”, kaže Milivojević i zaključuje:

“U svakom slučaju kontekst je sigurno politički osetljiv i postoje elementi da obe strane zloupotrebljavaju Jasenovac za političke potrebe. Zato bi za ovakve posetre trebalo birati trenutke koji ne mogu dovesti do zloupotrebe jednog tako osetljivog pitanja kao što je Jasenovac”.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić o odluci Hrvatske da zabrani Vučiću da poseti Jasenovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare