Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Sloveniji je usvojen zakon koji će zbog epidemije koronavirusa omogućiti održavanje sednica Skupštine preko interneta, dok u Srbiji, u kojoj je vanredno stanje umesto na sednici parlamenta uvedno zajedničkom odlukom predsednika države, Skupštine i Vlade, takva mogućnost nije ni razmatrana. Potpredsednici srpskog parlamenta navode za Nova.rs da debatovanje poslanika putem interneta nije izvodljivo, te da će o vanrednom stanju i uvedenim merama raspravljati “kada za to dođe vreme”.

Danima unazad u javnosti se čuju prigovori vlastima zbog načina na koji je uvedeno vanredno stanje u Srbiji, a Ustavnom sudu podneta je i inicijativa za ocenu njegove ustavnosti. Naime, najviši pravni akt predviđa da vanredno stanje proglašava Narodna skupština, a da u slučaju kada to nije moguće takvu odluku donose zajedno predsednici Republike, parlamenta i Vlade.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je pre dve nedelje da održavanje sednica parlamenta nije moguće, jer je u vanrednom stanju zabranjeno održavanje skupova (u tom trenutku) više o 50 ljudi.

Ipak, da je zasedanje parlamenta moguće i u takvim uslovima pokazuje primer Slovenije, koja je juče usvojila zakon koji će omogućiti održavanje sednica preko interneta, u slučaju da je to neophodno zbog epidemije korone.

Sudeći po izjavama članova rukovodstva srpskog parlamenta, o ovoj opciji niko u Srbiji nije razmišljao.

Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine i poslanik SNS, kaže za Nova.rs da po njegovom mišljenju održavanje sednica preko interneta ne bi bio dobar potez. On navodi da je parlament mesto gde se vodi polemika o političkim programima, kao i da se postavlja pitanje da li je to izvodljivo preko interneta.

„Mi smo u vanrednom stanju. Nadležnost iz Narodne skupštine prešla je u ruke organa koji je proglasio vanredno stanje“, ističe Arsić.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Njegov kolega iz SPS-a Đorđe Milićević kaže da je to tehnička stvar, kao i da je ranije, mnogo pre uvođenja vanrednog stanja, razmatrana ideja da poslanici dobiju laptopove, kako bi im se elektronski dostavljala neophodna dokumenta.

„Pretpostavljam da se išlo u racionalizaciju troškove i da je to razlog što nismo išli u tom pravcu. Ukoliko se zasedanje putem interneta pojavi kao mogućnost, zašto da ne“, navodi on za Nova.rs.

Na pitanje da li će to inicirati, Milićević navodi da se u ovom trenutku time ne bavi, kao i da će o tome govoriti kada prođe vanredno stanje.

„Prvo da sačuvamo živu glavu građana. Skupština će odlučivati o svemu kada za to dođe vreme“, dodaje on.

„Zabrinjavajuća lakoća kojom je parlamentu oduzeta nadležnost“

Da nema političke volje da Skupština bude jedan od glavnih aktera u vođenju zemlje u ovom trenutku, smatra Tara Tepavac, koordinatorka Otvorenog parlamenta. Ona za portal Nova.rs navodi da je zabrinjavajuća lakoća sa kojom je parlamentu oduzeta nadležnost oko uvođenja vanrednog stanja i ističe da je to znak niskog uticaja i snage parlamenta u donošenju važnih odluka.

„Drugo je pitanje tehničkih mogućnosti za održavanje sednica putem interneta. Parlament Srbije je u poslednjih nekoliko godina dosta radio na podizanju tehničkih kapaciteta, pa tako postoje i prenosi skupštinskih sednica, odbora i konferencija putem interneta“, kaže Tepavac.

Ona navodi da ne postoji pravni osnov, ali ni prepreka da se ovako nešto uvede.

„Uvođenje bi podrazumevalo da se najpre sastane Skupština i da donese odluku o uvođenju elektronskog poslovanja. Slovenački parlament u tehničkom pogledu i transparentnosti rada je jedan od najnaprednijih u regionu“, ističe Tepavac i dodaje da parlamenti širom sveta nalaze načine da nastave funkcionisanje uz poštovanje zaštitnih mera.