Foto: BETAPHOTO/Narodna skupstina Republike Srbije/DS

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković obavestila je danas poslanike koji su tražili da zakaže sedicu parlamenta da to nije moguće zbog toga što je u vanrednom stanju zabranjeno održavanje skupova sa više od 50 ljudi.

Zakazivanje sednice zvaničnim dopisom 23. marta su tražili Saša Radulović, Branka Stamenković, Vojin Biljić, Đorđe Vukadinović, Miladin Ševrlić, Srđan Nogo, Zoran Radojičić i Aleksandra Čabraja.

Gojković navodi da je, zbog nemogućnosti da zakaže sednicu predložila da odluku o vanrednom stanju, u skladu sa članom 200, stav 5. Ustava, donesu zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade.

Ona je podsetila da Ustav predviđa da kada Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Pored toga, Ustav precizira da kada odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, ona je potvrđuje u roku od 48 sati od donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

Ako Narodna skupština ne potvrdi ovu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja, navodi se u Ustavu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram