Foto: Privatna arhiva

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučića i gradskim vlastima Kragujevca biće upućena inicijativa da se ponovo izgradi spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću u tom gradu, koji su komunističke vlasti 1946. godine srušile i odnele, rečeno je danas agenciji Beta.

„Smatramo da je kralj Aleksandar I Karađorđević, ujedinitelj južnih Slovena i prva žrtva fašista zaslužio da se njegova obeležja otrgnu od zaborava“, navodi se u saopštenju za medije Udruženja izbeglih, prognanih i ugroženih lica Srbije u Kragujevcu, koje je jedna od tri organizacije koje će podneti inicijativu.

Kako se dodaje, spomenik kralju Aleksandru, autora Dragomira Arambašića, uz veliku narodnu svečanost osveštan je i otkriven na Vidovdan 1936. godine. Nalazio se ispred upravne zgrade „Zastave“, a bio je visok šest metara i težak preko dve tone i izliven je u Kragujevcu od istopljenih topovskih cevi.

Spomenik je srušen posle Drugog svetskog rata uz pomoć ruskih samohotki koje su ga oborile koristeći pri tome vezane sajle.

Sudbina samog spomenika je nepoznata, jedni smatraju da je pretopljen, a drugi da se i dalje nalazi zakopan u krugu bivše fabrike „Zastava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar