“Od iskopavanja litijuma u dolini Jadra neće biti ništa. Ako Vlada nastavi da gura tu priču, dobiće isti odgovor kao za mini hidroelektrane na Staroj planini. Bude li se pojavila mehanizacija kod Gornjih Nedeljica, imaće opštu pobunu”, rekao je za Nova.rs Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, povodom aktuelizovanja priče o Rio Tintu i iskopavanju litijuma.

Pre tačno dve godine, Vlada Srbije donela je Odluku da “prekida saradnju sa Rio Tintom”, ali je predsednik Aleksandar Vučić, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rehabilitovao “odbačeni rudarski projekat”.

On je u Davosu pričao o visokim platama koje bi imali zaposleni u rudniku, kao i o ekonomskom napretku cele države zbog iskopavanja litijuma.

Foto:filip Krainčanić/Nova.rs; N1; Tanjug/Jadranka Ilić

Inače, Vučić nikada nije ni krio da je zagovornik otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra, te je posle donošenja Odluke o prekidu saradnje sa Rio Tintom u januaru 2022. godine, izjavio da je ispao “najgluplji predsednik na svetu” , a pravdao se rečima da je to bila odluka Vlade Srbije i da “nije hteo da se meša Ani (Brnabić) u posao”.

Sada je ipak “preuzeo kormilo” i aktuelizovao priču o otvaranju rudnika.

“Dali du*e pod kiriju”

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka za Nova. rs kategorično tvrdi „da rudnika neće biti“ i ističe da će vlast dobiti „opštu pobunu“ ako nastavi da gura priču o litijumu.

PROČITAJTE JOŠ...

Jovanović je srpskom državnom vrhu poručio da će dobiti isti odgovor kao za mini hidroelektrane na Staroj planini, a celu situaciju oko iskopavanja litijuma opisao je lokalnom izrekom, upravo sa Stare planine.

„Staroplaninci kažu ‚dali du*e pod kiriju‘. Ta izreka najbolje opisuje odnos Aleksandra Vučića i ove vlasti u odnosu na Rio Tinto. Tu neko nekome nešto dođe. Obavezali su se da ta priča oko rudnika mora da se nastavi i sad nemaju kud nazad. Neka oni vide između sebe ko tu kome šta dođe. Ljude u Gornjim Nedeljicama i građane Srbije ništa nisu pitali, sad neka se rastale, a od tog projekta neće biti ništa“, istakao je Jovanović.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On je podsetio da je nestalo 38.000 potpisa građana Srbije koji su dali podršku da se o iskopavanju litijuma raspravlja u Skupštini Srbije, da je vlast prekršila Ustav i da sada, kako kaže, „beži od rasprave“.

“Ponoviću sto puta, ako treba! Bude li se pojavila mehanizacija kod Gornjih Nedeljica, imaće opštu pobunu. Rudnika neće biti i to je kraj priče! Ovamo nam pričaju kako hoće da razgovaraju, ne gospodo, vi nećete da razgovarate, vi hoćete ovo da progurate, jer ste dužni Rio Tintu. To proći neće, sledi opšta pobuna bude li se neko igrao sa idejom da taj projekat vraća. Taj projekat nije nacionalni interes, niti je u inetresu bilo koga. Taj projekat ima za cilj da Rio Tinto i ekipa koja ih je ovde dovela, zguraju milijarde sebi u džepove, a da najplodniju zemlju natope koncentrovanom sumpornom kiselinom, pod izgovorom da će nam doneti dobrobit. To se desiti neće, daleko im lepa kuća“, kategoričan je Jovanović.

Ekološki aktivisti kampuju ispred Predsedništva Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je na kraju istakao i da je u poslednje tri godine urađeno na desetine studija u kojima je struka rekla kakve su posledice iskopavanja litijuma i da je  posle struke, podvlači on, „na redu motika“, ako vlast nastavi da gura priču o litijumu.

BONUS VIDEO: Vraća li se litijum preko Davosa na velika vrata?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar