Iskopanje litijuma u Srbiji: Razvojna šansa ili katastrofa?
Iskopanje litijuma u Srbiji: Razvojna šansa ili katastrofa?

Prošle su tačno dve godine od kako je Vlada, posle masovnih protesta i blokada, obećala da je stavljena tačka na projekat Rio Tinto i iskopavanje litijuma u Srbiji. Danas stižu glasna upozorenja da je to bio samo zarez i da će se, ipak, desiti rudarenje koje, može da uništi životnu sredinu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je konačna odluka na novoj vladi koja tek treba da bude formirana. Ipak, on već dugo ne krije da se kaje zbog, barem privremene, obustave projekta Jadar i ubeđuje nas da je to velika razvojna šansa.

Da li je reč o razvojnoj šansi ili ekološkoj katastrofi? Istinu o tome koliko je iskopavanje litijuma opasno i može li da donese veću štetu ili korist, u jutarnjem programu „Probudi se“ donosi nam naučna savetnica iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević. Ona se takođe osvrnula da li će se, ipak, desiti rudarenje u dolini Jadra, koje može da uništi životnu sredinu.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: „Dali zadnjicu pod kiriju – tu neko nekom nešto dođe“: Kako je predsednik od tačke na Rio Tinto dodao još dve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar