Foto: Arhiva

Danilo Dača Ikodinović gostovao je u podcastu Snaga uma, gde je sa Miljanom Nešković između ostalog razgovarao i o fizičkom zdravlju novih generacija, ali i o "urbanizaciji" koja zbog koje imamo sve manje parkova u gradovima.

„Danas imamo škole i školice sporta, pa roditelji plaćaju abnormalne cifre da bi deca trenirala, jer nemaju gde da budu fizički aktivna. Vesić ide i betonira sve parkove. Gde god vidi drvo i travu, on to betonira. Umesto da pravi parkove u kojima bi deca mogla da se bave nekim sportom“, primetio je i dodao da ne moraju svi da budu vrhunski sportisti, ali da mogu da budu zdraviji.

“ Sport je i kad staviš dva kamena na travu i igraš fudbal. Rekreativno bavljenje sportom je mnogo važno za zdravlje, ali kako ćeš da se baviš rekreativnim sportom kad mi u Beogradu nemamo tri funkcionalne trkačke staze? Ti ne možeš da trčiš po betonu, zapravo nije zdravo zbog kolena. Vesić to možda ne zna. On izgleda kao da nije potrčao u životu. I tako smo malo po malo došli do toga da su svi parkovi bezecovani da tu nikne neki stambeno-poslovni kompleks. To će imati ogromne posledice po psihofizičko zdravlje ljudi“, objasnio je.

„Ako hoćemo da imamo zdravo društvo, koje čine zdravi ljudi i znaju šta je fizička aktivnost, to moramo u školama još kao naviku da im predstavimo. Ja sam ’83. godište, mi smo svaki dan imali fizičko vaspitanje. Nisi išao na fizičko samo ako ti je polomljena glava, sa polomljenom rukom si išao na fizičko. I nastavnike fizičkog smo svi obožavali. To smo izgubili“, rekao je Danilo u podcastu Snaga uma.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare