Foto: N1

Bivši poslanici u Evropskom parlamentu sa velikim iskustvom kada je reč o Srbiji i Zapadnom Balkanu, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, učestvovaće u nastavku dijaloga zajedno sa Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, saznaje European Western Balkans (EWB) iz izvora u Evropskom parlamentu u Briselu.

Izvor: European Western Balkans

Kako piše EWB, još se ne zna kada bi bivši i sadašnji evroposlanici mogli lično da dođu u Beograd, ali, kako je više puta naglašeno iz Evropskog parlamenta, to nije prepreka za što skoriji onlajn početak dijaloga.

Kukan, član Evropske narodne partije (EPP), i socijaldemokrata Flekenštajn učestvovali su i u ranoj fazi prvog međustranačkog dijaloga 2019, a na njegovom početku igrali su vodeću ulogu. Dijalog je kasnije nastavljen samo uz posredovanje poslanika EP zaduženih za Srbiju, Fajon i Bilčika.

Slovak Kukan i Nemac Flekenštajn su zajedno sa slovenačkim poslanikom iz liberalne grupe ALDE Ivom Vajglom činili „trojku“ Evropskog parlamenta koja je 2015. odigrala ključnu ulogu u sklapanju Pržinskog sporazuma između najvećih stranaka u Makedoniji, što je dovelo do održavanja parlamentarnih izbora u decembru 2016. godine na kojima su učestvovali svi akteri. U početku je član ovog tima bio evropski poslanik iz Ujedinjenog Kraljevstva, laburista Ričard Hovit, koga je posle referenduma o Bregzitu zamenio Flekenštajn.

Pre posredovanja Evropskog parlamenta, tadašnja Makedonija nalazila se u dubokoj političkoj krizi. Opozicija je optuživala vlast za nefer izborne uslove i bojkotovala rad parlamenta, a bila je odlučna u bojkotu narednih izbora dok se ne uspostave prihvatljivi uslovi.

Tokom vremena provedenog u EP, Kukan je predsedavao Radnom grupom za Zapadni Balkan, koju su činili svi izvestioci i šefovi parlamentarnih delegacija za zemlje ovog regiona. Lično je predvodio Delegaciju Evropskog parlamenta za Srbiju, zbog čega je bio čest gost u Beogradu. Pre toga je, kao slovački diplomata i ministar spoljnih poslova, takođe bio snažno fokusiran na dešavanja na Balkanu.

Flekenštajnovo iskustvo, takođe, obuhvata celokupan region. Pre nego što mu je dodeljena uloga izvestioca za Albaniju, viđen je kao izvestilac za Srbiju – ova pozicija na kraju je pripala njegovom sunarodniku Dejvidu Mekalisteru. Pored posredovanja u Makedoniji, zajedno sa Mekalisterom uspešno je isposredovao kraj blokade parlamenta i nove izbore u Albaniji 2017. godine, gde je takođe radio na reformi ustava i pravosuđa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar