Foto:Zoran Lončarević/Vesna Lalić

Na samom kraju 2020. godine dva nameštenja u ministarstvima Vlade Ane Brnabić prošla su gotovo neprimećeno od strane javnosti. Pozicije pomoćnika ministra i državnog sekretara nisu naročito istaknute u hijerarhiji izvršne vlasti, ali indikativan je izbor ljudi na pomenute pozicije.

Naime, u pitanju su Jasmin Hodžić i Olena Papuga, funkcioneri Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranaka kojima rukovode Čedomir Jovanović i Nenad Čanak, a koje, zvanično, predstavljaju opozicione stranke. Oni su 2021. godinu počeli na novim radnim mestima pomoćnika ministra zaduženog za turizam i telekomunikacije (Hodžić) i državne sekretarke u ministarstvu za dijalog (Papuga).

Podsećamo, ministarka telekomunikacija je Tanja Matić, „naslednica“ Rasima Ljajića i potpredsednica njegove stranke, a novoformiranim ministarstvom za dijalog rukovodi bivša funkcionerka i poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Što se tiče novih državnih službenika, njihove biografije su relativno nepoznate. Pomenuti Hodžić je, kako se navodi u lokalnim medijima, prethodne četiri godine bio pomoćnik predsednika opštine Priboj zadužen za lokalni ekonomski razvoj. Između ostalog koordinirao je radom Industrijske zone Priboj, predsednik je bio saveta za zapošljavanje opštine Priboj, predsednik komisije za izradu strateških dokumenata opštine Priboj, rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Priboj. Bio je i predstavnik opštine Priboj u NALED-u.

Hodžić se, navodi portal direktno.rs, bavio i pevanjem.

Papuga je, prema poslednjim dostupnim podacima, članica Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. „Istinomer“ piše da je u Ligi od osnivanja, organizovala je tribine, posebno u Ruskom Krsturu, gde je stranka devedesetih godina imala veliki rejting. Aktivno je učestvovala na svim protestima od 1991-2000. godine, kao i da je bila poslanica u Skupštini Srbije 2008, 2012. i 2014. godine.

Šta ovo znači?

Ova postavljenja, svakako, neće promeniti osnovni kurs Vlade ili ministarstava u kojima su se desila. Ipak, ona predstavljaju dobru ilustraciju aktuelne situacije na političkoj sceni Srbije, ali i dobro objašnjenje pojma „konstruktivna opozicija“. Jer, i LDP i LSV nominalno jesu opozicione stranke, koje bi, kao takve, trebalo da učestvuju u kontroli rada izvršne vlasti.

Kako će to činiti dok njihovi predstavnici aktivno učestvuju u njoj?

*Iz LDP su nakon objavljivanja ovog teksta nezvanično rekli za Nova.rs da je pomenuti Jasmin Hodžić nedavno napustio stranku i da je sada član SDP Rasima Ljajića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar