Foto:Nemanja Jovanović

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak tvrdi da njegova stranka sa SNS nikada neće ići u dublju političku saradnju, ali da će LSV pozdraviti svaki potez vlasti koji vodi ka evropskim integracijama i ekonomskom napretku.

“Što se tiče političkog približavanja režimu, tu govora nema. Svaki potez vlasti pažljivo pratimo. Ako ide u pravcu evropskih integracija, ne možemo i nećemo biti protiv njega, nego ćemo ga pozdraviti. A ako je u pravcu izolacije Srbije i guranja u neke evroazijske kolonijalne interpretacije saradnje sa Putinovom administracijom, poznatoj po trovanju političkih neistomišljenika, to sigurno nećemo pozdraviti“, kaže Čanak.

„Dakle, svaki potez prema ekonomskom razvoju i dovođenju novih inveticija ćemo pozdraviti, a svaki potez ka raspirivanju nacionalizma i stvaranju nekakve najnove vizije “male velike” Srbije pod nazivom “Srpski svet” ćemo najoštrije osuđivati kao i do sada”.

Predsednik LSV dodaje da je “vladajuće stranka preuzela određene i važne elemente programa LSV po pitanju Evropskih integracija i dobrosusedske saradnje ne samo u regionu”. Činjenicu da se LSV u Novom Sadu i još par opština ipak ušla u vlast sa SNS i SPS, ipak približila režimu, objašnjava “političkim pragmatizmom” koji je u interesu građana.

“Pragmatska saradnja komunalne koalicije na lokalnom nivou u pojedinim sredinama predstavljaju brigu za interes građana. Ne postoji etnički čist Vodovod ili pravoslavno podobna kanalizacija. Bilo je čak i takvih pokušaja (osveštavanje novosadskog Vodovoda organizovano od stane pokreta “Drina Dinara Dunav”) , ali je sa svim tim prekinuto upravo uključivanjem stručnog kadra LSV na lokalnim nivoima vlasti”, kaže lider LSV, napominjući da će između SNS i LSV uvek postojati nepremostive razlike.

“Previše je zaostavšine radikalskih metoda da bi smo mogli ići u neku dublju političku saradnju sa SNS. Mi nikada nismo glasali ni za jedna budžet ni u republičkoj, niti pokrajinskoj skupštini. Niti će to biti slučaj ubuduće, jer u skupštini nijedan mandatar vlade nije u svojim veoma opširnim ekspozeima spomenio reč Vojovodina, a kamoli da se osvrnuo na smišljeno devastiranje nekada razvijene pokrajine, a sada nerazvijeg regiona unutar Republike Srbije, gde nijedna od 15 opština sa najvišim dohodkom po glavi stanovnika se ne nalazi na teritotiji Vojvodine”, kaže Čanak. On je istakao da Liga 30 godina vodi “jednu te istu politiku, zasnovanu na jednim te istim koordinatama vrednosnih sistema, ljudskih prava, evropskih integracija i fizičke, imovinske i pravne sigurnosti svakoga građanina bez obzira na njegovu versku, nacionalnu ili zavičajnu pripadnost” i da su to “nepromenljive stvari u delovanju stranke”.

“Upravo ta principijelnost LSV koja je nepromenjena 30 godina je ono što najviše smeta novpečenim “opozicionarima” i “nosiocima opozicione misli” u Srbiji, jer znaju da, osim svog matičnog broja, u svoju opozicionu biografiju nemaju šta da upišu”, kaže Čanak, dodajući da se zbog “belolistićke, visokoplafonske “srbijankaturajlić” opozicije nikada ništa promeniti neće”. On tvrdi da se LSV i on lično i dalje zalažu za lustraciju, ali i da bi trebalo pronaći krivca zbog čega ona nikada nije sprovedena.

“Uprkos našem insistiranju, do lustracije nije došlo. Sada bi bilo potrebno otvoriti pitanje krivice onih koji su to mogli da urade, a nisu, a u to spade jedan uticajan i veliki deo Demokratske stranke”. Zamerke da je znatno umekšao retoriku u eventalnom kritikovanju vlasti, Čanak opravdava time da su Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj razumeli samo “odgovore na ratnohuškačkom jeziku koji su i sami koristili”.

“U smislu pacifikacije društva i uljuđenijeg oblika političke komunikacije, menja se i pristup ophođenja prema političkim protivnicima, koji su, nadam se posle 5. oktobra počeli da postaju politički neistomišljenici, a ne neprijatelji. A ako hoćete ratnu retoriku u mirnodopskom vremenu, imate Boška Obradovića”, poručio je lider LSV.