Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kaže da su za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu saznali nezvanično i da je to za Hrvatsku neprihvatljivo

Grlić Radman sazvao je vanrednu konferenciju za medije povodom zabrane „privatne posete“ srpskog predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu i Pakracu.

Tom prilikom je rekao:

„Prema nezvaničnim informacijama doznali smo da bi predsednik Srbije uz prethodnu posetu Donjoj Gradini, da bi posetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mesta. To smo saznali nezvaničnim kanalima, što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslepodne smo uručili notu srpskoj amabasadi“, rekao je Grlić Radman i dodao:

„Podsećamo da prilikom svake posete stranih zvaničnika, vreme, povod i plan posete treba da budu deo dogovora dve strane. Hrvatska nije informisana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta“.

On je dodao da smatra ovo provokacijom.

„Iz toga da žrtve nisu cilj, nego povod, cilj je predstaviti srpskoj javnosti napore predsednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srpske e vlade. Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsednik države je štićena osoba, takav dolazak zahteva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvek najavljujemo dolazak, to je ovde izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica“, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje o proceduri.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić o odluci Hrvatske da zabrani Vučiću da poseti Jasenovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare