Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Srpski predsednik Aleksandar Vučić ponovno je "drama kvin". Diže tenzije, stvara u Srbiji atmosferu straha i nesigurnosti, najavljujući da će se uskoro (u sledeća tri dana) ponovno obratiti narodu s nekim sudbonosnim govorom, navodno je Kosovo u centru pažnje, a mnogi zapravo smatraju da će biti reč o uvođenju sankcija Rusiji, što on uporno odbija. Pritisak iz Evrope sve veći, ali ne treba zanemariti ni kontrapritisak iz Moskve, piše Jutarnji.hr.

No, kako kaže poslanici zeleno-levog bloka u Skupštini Jelena Jerinić, „Vučić kreira neizvesnost i svi napeto iščekuju njegov govor“.

Ona sumnja da će tu biti „išta značajno novo“, ali će se sve predstaviti kao još jedna spasilačka i mučenička misija Aleksandra Vučića.

„Sledeća tri dana najteža su u poslednjih deset godina“, kaže Aleksandar Vučić, a svi njegovi verni mediji donose tu dramatičnu izjavu na prvim stranicama, piše Jutarnji.

Vučić stvara bizarnu dramu, pa izlaze ovakvi naslovi – „Vučić otkazao sva putovanja u inostranstvo, neće ići na skup COP 27 u Šarm El Šeik gde se očekuju i Džo Bajden, Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen.

Gori mu pod petama

Dakle, Vučiću stvarno gori pod petama – ali ovakav tragikomičan igrokaz videli smo već stotinjak puta. Osim toga, odlazi na konsultacije s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom i kineskom ambasadorkom Čen Boom.

Najavljuje se fatalna pa i kobna sednica Vlade, a u sve to uleteće i krucijalan razgovor s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Porfirijem (Perićem). Videće se i s predstavnicima Srba s Kosova. A čuće se i s izaslanikom EU za Kosovo, slovačkim diplomatom Miroslavom Lajčakom kojem će „preneti stavove kosovskih Srba“. Vučić neumorno radi, a želi da Srbija drhti ovog vikenda dok on ne kaže umirujuće slovo. Svi su na nogama. Srbija u atmosferi paranoje.

Mediji dodatno stvaraju katastrofičnu sliku i najavljuju odgovor Vučića kojeg sve više predstavljaju kao mesiju. A čuju se i prvi predlozi (Boža Spasić, nekadašnji operativac Udbe) da se promeni Ustav kako bi se, poput Putinu, Vučiću omogućilo da se ponovno kandiduje na predsedničkim izborima.

Činjenica jeste da se Srbija već duže nalazi pod velikim pritiskom sa svih strana. Iz Brisela su jasno Vučiću poručili da je prošao svaki rok za uvođenjem sankcija Rusiji te da, ako to ne učini, rizikuje zamrzavanje, pa možda čak i totalnu obustavu pregovaračkog procesa s EU, a onda to znači da bi mogla presušiti izdašna evropska sredstva. Doduše, Vučić najavljuje da su u pitanju krucijalne odluke o Kosovu.

Poslednjih dana ponovno se uzburkalo, pa su s naslovnica provučićevskim medija naglo nestali „ustaše“ i NDH, a sada su ponovno u modi „Šiptari“ koji „kreću u još jedan pogrom nad Srbima“. Pre koji dan Vučić je podigao svoje MiG-ove 29 zbog drona koji je, navodno, doleteo s Kosova i navodno „špijunirao kasarne srpske vojske“.

Podizanje borbene gotovosti

Poslanica Demokratske stranke Dragan Rakić u beogradskom Danasu reći će kako je navodno podizanje borbene gotovosti i preletanje avijacije zbog nekakvog drona kakvim se snimaju svadbe te ponovne najave nekakvih sukoba i ratnih stanja – osim što su sramotne, i štetne i opasne“.

No, bez obzira na klimu opstanka i apokalipse koju stvara, Vučić jest u nebranom grožđu, ali on mora poput kakvog superheroja izvaditi stvar u zadnji čas. No, što se može očekivati, osim stvaranja drame samo zbog njegovanja ličnog kulta. Dakle, osim što se mora jasno odrediti prema sankcijama Rusiji ili podneti konsekvence tog odbijanja, na stolu mu je i francusko-nemački plan o Kosovu, koji navodno sadrži nekoliko, po Vučića, nepovoljnih tačaka. Iako, kažu, više od Srbije ne traže da formalno prizna nezavisnost Kosova, ipak se zahteva da se „prizna činjenica nezavisnosti“ te da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, pa tako ni u UN-u.

Isto tako, Vučić će možda dobiti tzv. Zajednicu srpskih opština, ali ona neće imati ingerencije kakvim se on nadao – nešto poput Republike Srpske. Bosnizacija Kosova neće proći. ZSO, dođe li do toga, neće imati „snagu“ RS-a u BiH. Zapad, sada dok je Rusija zapela u blatu ukrajinskih stepa, želi rešiti i definisati Kosovo, kako to više ne bi bio ni problem koji će destabilizovati region, niti remetilački adut Rusije na Balkanu.

Trenutna „kriza“ nastala je zbog registarskih tablica, koje će Srbi s Kosova ipak morati da menjaju na  kosovske, ali će se rok vjerojatno produžiti za još desetak meseci. Iako nije poznato kako će završiti Vučićev otužni dramolet, on će ipak morati da donese neke, verojatno nepopularne, odluke.

Uz sve to, ponovno mu se otvara i pitanje „rudnika litijuma“, odnosno Rio Tinto, a srpska javnost se pita i što sadrži „tajni sporazum“ s kineskim predsednikom Ći Đinpingom i navodnim odobrenjem da Kinezi sprovode geološka istraživanja po Srbiji.

BONUS VIDEO Plenković odgovorio Vučiću: Ja sam očito glavni ustaša u Srbiji, nenormalna retorika Brnabić i tabloida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar