Foto:Nemanja Jovanović

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj izjavio je da očekuje da će većina svedoka u procesima pred Specijalnim sudom u Hagu biti Albanci, ali je izuzeo sebe kao mogućeg svedoka.

„Moje suđenje je započelo otprilike 17 meseci nakon hapšenja i bilo je jedno od suđenja koja su započela brže nego obično. To su vrlo dugotrajni procesi. Većina svedoka su Albanci“, rekao je Haradinaj i dodao da sebe ne kvalifikuje kao svedoka.

„Iskoristio sam svoje zakonsko pravo da ćutim“, rekao je Haradinaj, preneo je Kosovo onlajn.

On smatra i da je Priština učinila neke greške u odnosima sa Specijalnim sudom, navodeći da je pogrešna situacija sa dosijeima veterana, pogrešna javna kampanja za diskreditaciju suda ili „omalovažavanje suda nazivajući ga političkim ili da je protiv OVK“.

Haradinaj smatra i da “ to nije politički sud“, veća ga je, kako je naveo, “politika stvorila“.

“Pa to je zahtevao naš parlament, na zahtev političara sveta, ali donosioci odluka su bili politicari, sudije nisu krive za to, kao ni tužioci. Oni su profesionalci, tamo rade na osnovu ugovora, primaju plate, rade posao. Dakle, ne bi trebalo napadati sud, jer sud nije stvoren sam od sebe i nije ni za šta kriv, ako je neko kriv, mi smo, koji smo glasali za njega“, rekao je Haradinaj.

On je naveo da zbog toga veruje da bi trebalo stvoriti ispravnu klimu u odnosima Kosova sa sudom, i raditi na tome da istina izađe na videlo.

„Ne verujem da neko od nas ima razloga, niti da se plaši, niti da brine da istina neće izaći na videlo, da je OVK vodila čist rat i da su optuženi nevini. Tužioci rade svoj posao u skladu sa zakonom, imaju svoje strategije. Iz mog iskustva na sudu, sudije su one koje dele pravdu. Oni su profesionalci sa integritetom. Uveren sam da tužioci rade svoj posao, ali i odbrana radi svoj posao“, rekao je Haradinaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar