Foto: EPA-EFE/STRINGER

Bivši zapovednik OVK Hašim Tači, optužen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Albaniji 1998. i 1999. godine, danas će po prvi put biti izveden pred sudiju suda za zločine OVK u Hagu, saopštio je danas taj sud.

On će se danas prvi put pojaviti pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, radi upoznavanja sa optužnicom i izjašnjavanja o krivici.

Pročitajte još...

Tači je nakon hapšenja u Prištini i transportovanja u pritvorsku jedinicu u Hag 5. novembra, zatražio da bude ispitan pre utorak, 10. novembra, navodi se u dokumetaciji suda, ali se ne precizira iz kojih razloga, piše Kosovo online.

Sud mu je tu molbu uslišio.

Tačija će pred sudom zastupati advokat Denis Hoper, koji je već podneo određene podneske sudu čija je sadržina poverljiva. Kako prenosi Reporteri pozivajući se na portal Arbreš.info, Tačiju će tražiti da se brani sa slobode putem video konferencijske veze, uz određenu kauciju.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom u 15 sati, Tačiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Nakon toga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti. Tači može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Tači se sam predao u četvrtak 5. novembra, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika tzv. Kosova. Sem njega, danas će se pred sudom pojaviti i Jakup Krasnići, koji je uhapšen dan ranije i prebačen u Hag, dok će Kadri Veselji i Redžep Seljimi u utorak u prepodnevnom i popodnevnom terminu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar