Ramuš Haradinaj Foto:Nemanja Jovanović

"Sa zabrinutošću pratim bezbednosnu situaciju na severu posle poslednje odluke kosovske vlade o registarskim tablicama. Apelujem da hitno prihvatite zahtev SAD-a za odlaganje sprovođenja“, poručio je Ramuš Haradinaj u pismu koje je uputio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, piše KoSSev.

Uprkos brojnim zahtevima za odlaganje iz SAD-a i EU da Priština odloži primenu svoje odluke o (pre)registraciji vozila na RKS, kosovska vlada je tri dana uoči isteka predviđenog roka – 31. oktobra, odlučila da je sprovodi po fazama. Sa prvom fazom, merom opomene, započelo se već 1. novembra.

Odluku su odmah osudile SAD, izrazivši razočaranost i zabrinutost, pozvavši kosovsku vladu još jednom da je odloži.

Da Kurti treba da posluša SAD, kao svog partnera i saveznika, lider AAK je među prvima upozorio i ranije.

Svoj stav o tome ponovio je i danas, i to u pismu koje je poslao direktno kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, koji se inače, danas nalazi u Berlinu na samitu lidera Zapadnog Balkana, piše KoSSev.

U pismu je poručio da niko ne osporava pravo Kosova da primenjuje zakon „u celoj zemlji“, međutim, „trenutak je osetljiv i zahteva razboritost i staloženost“, kako se ne bi ugrozio proces, kako je rekao, ka konačnom sporazumu između Beograda i Prištine.

Dodao je i da do konačnog sporazuma Kurti „ne preduzima nikakve radnje koje ugrožavaju bezbednost zemlje“, a „bez pune koordinacije sa SAD“.

„Podstičem vas da potražite pomoć savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena, gospodina Džejka-Salivena, da razjasni i precizira radnje kojima se produžava aktuelna bezbednosna situacija u regionu do konačnog sporazuma između Kosova i Srbije o uzajamnom priznanju“, zaključuje u pismu Haradinaj.

Haradinaj je pismo objavio pre nepunih sat vremena na Fejsbuku.

Istovremeno, situacija oko tablica se na terenu komplikuje, nakon što je komanda policijskog regiona Sever juče saopštila da neće sprovoditi mere vlade u Prištini o tablicama, a danas i suspendovan prvi čovek policije regiona Sever, Nenad Đurić. Potom je i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, koji je i šef Srpske liste, pre nepunih sat vremena još jednom pozvao Srbe da napuste kosovske institucije, počev od njega lično, kako je naveo.

Beograd i Srpska lista protive se primeni odluke o uklanjanju srpskih tablica gradova na Kosovu, potvrđujući da će tablice KM ostati.

Uz vesti o tablicama, iz Beograda za Srbiju i ka regionu plasirale su se vesti o podizanju borbene gotovosti, uočavanju dronova, i obaranju komercijalnog drona u rejonu Raške.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci.

BONUS VIDEO: Dušan Janjić: Kurti dokazuje patriotizam podizanjem tenzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar