Ramuš Haradinaj Foto:Nemanja Jovanović

"Kurti je uspeo da naruši odnose Kosova i sa SAD i sa Evropljanima. On je uspeo da skine sa stola nacrt i pokušaj postizanja konačnog sporazuma o priznanju sa Srbijom", rekao je danas lider AAK Ramuš Haradinaj.

„Kurti je uspeo da svoj populizam i sebičnost stavi iznad interesa kosovske države. Kurti je uspeo da sever otrgne kontroli Kosova. Kurti je uspeo da državu Kosovo pretvori u državu pojedinca koji sam odlučuje i zakon je za sebe“, napisao je Haradinaj i dodao:

„Kurti je uspeo da vrati tenzije kojima niko ne može da predvidi kraj. Kurti je uspeo da dovede Kosovo na ivicu odvajanja severa od ostatka zemlje.“

Nastavlja se sa snažnim kritikama opozicije na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija, piše KoSSev.

„Ponašanje i postupci premijera Kosova, u odnosu na situaciju koja je nastala u zemlji, tokom svih ovih dana, bila je ne samo neshvatljiva već i opasna. Ignorisanje američkog zahteva da se odloži primena odluke o registarskim tablicama dovelo je situaciju na ivicu eksplozije“, poručio je Haradinaj.

On se od intenziviranja letošnje krize sa tablicama oglašavao u nekoliko navrata, snažno kritikujući Kurtija.

Pre nego je Kurti noćas potvrdio da je na 48 sati odložio odluku o kažnjavanju vozača koji upravljaju vozilima sa srpskim tablicama gradova na Kosovu, i to na zahtev američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, Haradinaj ga je već nekoliko puta pozvao da odluku o uklanjanju srpskih tablica odloži, sve dok se ne postigne dogovor o „uzajamnom priznanju“ i to uz angažovanje SAD.

Došli smo u situaciju da možemo da ugrozimo živote građana Kosova, ali i policajaca, primetio je Haradinaj sada.

„Sve to, iz potpuno nestabilnih razloga, da se preokrene situacija od pre mesec dana, gde je pogrešnim kursom koji je izabrao premijer, naneta velika šteta, uništavajući izvanredan posao koji je svih ovih godina rađen na integraciji Srba u institucije zemlje“, naveo je Haradinaj.

„Razumem ponašanje mnogih premijerovih političkih protivnika koji se raduju njegovom političkom padu, ali sam zabrinut, ne zbog neuspeha premijera, već zbog neuspeha svih nas kao Kosova. Veoma sam zabrinut činjenicom da je Kosovo danas u očima EU i SAD od žrtve postalo krivac za nastalu situaciju, a Srbija u konstruktivnog partnera. Jedini krivac za stvoreno stanje ima samo jedno ime, a to je Aljbin Kurti“.

Haradinaj je zaključio da je aktuelni kosovski premijer uspeo da, kako tvrdi, ozbiljno naruši imidž „demokratskog, multietničkog, odgovornog Kosova“ koje odluke donosi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Od „faktora koji doprinosi stabilnosti u regionu“, pretvorio ga je u „destabilizujući element“.

„Situacija je takva kakva jeste. Aljbin Kurti danas ima samo jedan put, a to je bliska i bezuslovna saradnja sa našim partnerima, posebno sa SAD. I to mora učiniti ne za sebe i svoju vladu, već za državu, čija je bezbednost danas ugroženija nego ikada ranije“, poručio je na kraju svog obraćanja Ramuš Haradinaj.

BONUS VIDEO – Oglasio se Kristofer Hil posle razgovora sa Vučićem o situaciji na Kosovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar