Aljbin Kurti i Žozep Borelj Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Prizrenu da je neophodno ispraviti grešku viskog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja koji je na jučerašnjim sastancima odustao od razgovora za sporazum između Kosova i Srbije i usredsredio se samo na registarske tablice.

„Nije vreme da se priča o daljim odlaganjima. Optimisti smo i verujem da je potrebno ispraviti Boreljovu grešku. Velika je greška napustiti razgovor o normalizaciji odnosa i da lideri razgovaraju i dogovaraju se o tablicama, za šta nismo odgovorni ni ja na Kosovu ni on (Vučić) u Beogradu“, rekao je Kurti.

Kazao je da nije dovoljno dogovoriti se samo o registarskim tablicama i dodao da se tokom sastanka u ponedeljak saglasio da se suspenduje kazna za vozila sa srpskim registarskim tablicama za gradove na Kosovu kako bi se pronašlo rešenje za punu normalizaciju odnosa.

„Od završetka poslednjeg sastanka u okviru osmočasovnih razgovora koje smo imali juče, nisam komunicirao sa Žozepom Boreljom, koji je, sa žaljenjem ponavljam, odustao od francusko-nemačkog, odnosno predloga EU, rekavši da imamo sporazum o registarskim tablicama. Nije dovoljno da se dogovorimo o registarskim tablicama, iako se slažem da drugu fazu treba obustaviti u potrazi za rešenjem oko pune normalizacije odnosa do marta 2023“, kazao je on.

„S druge strane, Srbija se obavezala da više neće izdavati one tablice iz vremena Miloševića“, rekao je Kurti.

Rekao je da je optimista u pogledu rešenja u vezi sa registarskim tablicama u roku od 48 sati, ističući da američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer daje sve od sebe u razgovoru sa Briselom.

„Sada je SAD potrebno još 48 sati kako bi se jučerašnje približavanje danas ili sutra pretvorilo u dogovor. Daju sve od sebe. Mislim da nismo u vremenu kada treba da govorimo o novim odlaganjima, treba da govorimo o maksimalnom intenzitetu da u roku od 48 sati imamo dogovor kako smo ciljali u Briselu, a ne da se ograničavamo na stvari kao što je je pitanje tablica“, kazao je kosovski premijer.

BONUS VIDEO – Dok Vučić i Kurti razgovaraju u Briselu, građani na Severu strahuju od sukoba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar