U opštini Novi Beograd još nemamo konačan rezultat izbora, a opozicija tvrdi da vlast “namešta” pobedu menjanjem zapisnika. Kažu da je opoziciji ukraden jedan mandat kako bi se omogućila pobeda SNS i objavljuju snimak na kojem se, kako tvrde, vidi trenutak menjanja podataka u zapisnicima. Zakazan je i protest ispred zgrade opštine u 18 sati.

Prema poslednjem saopštenju Gradske izborne komisije, najviše glasova u Opštini Novi Beograd dobila je lista oko SNS – 25 mandata. Zatim ide „Kreni promeni Savo Manojlović“ s 14 mandata, „Biramo Novi Beograd“ koji je osvojio devet i „Ruska stranka“ s jednim mandatom.

Opozicija tvrdi da ovi podaci nisu tačni i da se volja Novobeograđana preko noći prekrajala.

Kandidat za gradonačelnika „Kreni-promeni“ Savo Manojlović rekao je na današnjoj konferenciji za medije da se volja birača u opštini Novi Beograd prekraja u korist SNS i da se menjaju zapisnici.

Savo Manojlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zbog očigledne manipulacije i izmena zapisnika u Nišu i Novom Beogradu, izlazimo sa zahtevom da sve stranke iz ovih gradova i republičkih parlamenata napuste parlament ukoliko se nastavi s prekrajanjem izborne volje na ovaj način. Imamo situaciju da smo izašli na izbore, ostvarili najbolje pojedinačni procenat od 2012. godine, a sad se dešava prekrajanje zapisnika. Mi nemamo vremena da idemo u šetnje, pojedinačne proteste, da čekamo do jula ili avgusta, nemamo vremena za sastanke. Ovo je zahtev koji objedinjuje i one opcije koje su govorile da na izbore ne treba da se ide zbog fotelja, mi ih sad vraćamo, ali ovo objedinjuje i one koje su izašle na izbore“, rekao je Manojlović.

Lista „Biramo borbu“ zbog krađe glasova pozvala je na protest ispred zgrade opštine u 18 sati.

Šta se sve dešavalo od nedelje uveče

I Demokratska stranka je juče saopštila da su prema podacima koje su s biračkih mesta poslali kontrolori u nedelju u veče, na Novom Beogradu opozicione liste “Biramo Novi Beograd“ i “Кreni-promeni“ imale oko 43.000 glasova.

“S druge strane, lista aktuelnog predsednika Republike je na lokalnim izborima na našoj opštini imala oko 41.000 glasova (cifre su okvirne jer nedostaju podaci sa tri biračka mesta)“, naveli su iz DS u ponedeljak.

Oni tvrde da je na nekim biračkim mestima njihovim kontrolorima onemogućeno da prisustvuju brojanju i da su neki zapisnici prepravljani u korist SNS, te da postoje indicije da su nevažeći glasački listići i glasovi „fantomskih lista“ prebacivani vladajućoj koaliciji.

“Najbolji pokazatelj da se na Novom Beogradu tokom noći i dana odvijala besramna izborna krađa jeste činjenica da se SNS nije oglašavao po pitanju Novog Beograda. Imajući u vidu sve ovo, jasno je da se na Novom Beogradu mora ponovo prebrojati celokupan izborni materijal što je već rađeno 2020. godine ili se opštinski izbori moraju ponoviti“, kažu u DS.

IMG-20240603-WA0024
IMG-20240603-WA0024

Isto tvrdi i poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić.

Jelena Jerinić Foto:FoNet/Ana Paunković

„Prema našim preliminarnim rezultatima koji su kompletni, opozicija je pobedila na Novom Beogradu i to sa 25 mandata, dakle ukupno ove dve liste, Kreni-promeni i Biramo Novi Beograd, a SNS je osvojio 24 mandata. Imamo i dokaze da su toku noći ispravljani zapisnici, dakle, imamo jedan video snimak ispravljanja zapisnika, a takođe i da je Opštinska izborna komisija rano ujutro održala sednicu bez prisustva članova iz opozicije, tačnije oni nisu ni pozvani, niti su na bilo koji način obavešteni o ovoj sednici“, navela je ona na konferenciji za novinare ispred Opštinske izborne komisije na Novom Beogradu.

Dodala je da su na toj sednici navodno doneta rešenja o ispravljanju takozvanih lakih i teških grešaka, koje se još uvek ne nalaze na sajtu RIK, a zatim je nakon pritiska opozicije u opštini Novi Beograd juče sazvana sednica Opštinske izborne komisije, ali elektronski.

Foto: N1

Izjašnjavanje je bilo mejlom, tako da nije moglo da bude nikakve diskusije o rezultatima.

Jerinić je istakla da će tražiti uvid u izborne materijale i da će podneti i odgovarajuće prigovore, zbog toga što je očigledno da je dodavanjem glasova pre svega Ruskoj stranci, koja je ovde nastupila kao manjinska stranka, potpuno izmenjena raspodela mandata, suštinski u korist Srpske napredne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare