Gordan Grlić Radman Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Subotici da je u interesu Hrvatske podrška Srbiji na njenom evropskom putu, ali da Beograd mora da ispuni kriterijume.

Hrvatskoj je u interesu podrška Srbiji na evropskom putu, ali potrebno je razgovarati o kriterijumima koji treba da budu ispunjeni, a to su vladavina prava, manjinska prava, nestale osobe, procesuiranje ratnih zločina, rekao je Grlić Radman novinarima nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

On je najavio da će u ponedeljak predsednik komisije za nestale osobe Veljko Odalović boraviti u poseti Zagrebu gde će se sastati sa koleginicom u Ministarstvu branitelja Hrvatske.

„Smatram da ćemo nakon svih ovih susreta moći ozbiljno da razgovaramo o svim temama, ne samo o bilateralnim. Svima nama je u interesu mir, stabilnost, sigurnost, da su građani sigurni, da se otvoreno razgovara i da se razlike smanje“, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da kao „politički odgovorni ljudi“ žele da ostave što manje otvorenih pitanja za buduće generacije.

„Mislim da smo ovim pitanjima o kojima ćemo razgovarati pristupili afirmativno, kao odgovorni političari dve zemlje i u duhu dobrosusedstva i odgovornosti za regionalnu stabilnost. Da će u Hrvatskoj imati odgovornu zemlju članicu EU jer ulazak Srbije ide i preko Hrvatske čega će Hrvatska biti zagovornik uz ispunjenje svih kriterijuma“, dodao je Grlić Radman.

***

BONUS VIDEO – Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, Plenković pronašao novčić u česnici

Komentari

Svi komentari (0)