Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman u Subotici su večeras dogovorili korake koji će prethoditi njihovom bilateralnom susretu, koji ima za cilj da se smanje razlike u stavovima Beograda i Zagreba kako otovrena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

„Smatramo da bez obzira što mislimo različito o pitanjima iz prošlosti, bez obzira na to moramo da tražmo načine i mehanizme za saradnju“, rekao je Dačić i dodao da obojica pozdravljaju okvir razgovora koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske Andrej Pleković na Samitu u Davosu.

Dačić je rekao da je sa Grlić Radmanom razgovarao o nekoliko važnih tema i da je dogovoreno da u narednim mesecima bude pripremljena platforma za njihov bilateralni sastanak.

„Sastanak pripremamo sa željom da vidmo šta konkretno i operativno možemo da uradimo u razvoju naših bilateralnih odnosa, šta bi bilo najbolje za naše građane, države i narode“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je dogovoreno da u naredih mesec dana bude održan sastanak saradnika Ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske koji bi trebalo da naprave pregled pitanja koja će biti predmet razgovora na bilateralnom susretu.

Neophodno je, kako kaže, da se napravi analiza stanja, inventar pitanja kojima će se Beograd i Zagreb baviti, kao i da se vidi ko će sa strane Srbije biti Nacionalni kordinator za saradnju sa hrvatskim kolegom.

Ivica Dačić Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

Dačić je najavio da će ministarka Tanja Miščević sa Radmanom koji je ministar za spoljna i evropska pitanja razgovarati o pitanjima i iskustvima Hrvatske vezanim za evropske integracije, kao i pitanjima vezanim za određena poglavlja.

„U interesu građana moramo raditi i sarađivati. Poltika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju unapređenje naših dobrosusedskih odnosa, i to je manifestacija potličke zrelosti, posebno u trenutku velikih izazova i kriznih situacija u našem okruženju“, rekao je Grlić Radman.

Izražavajući zadovoljstvo što se sastao sa Dačićem na Velikom prelu, koje u Subotici više od jednog veka organizuju Hrvati Bunjevci, Glić Radman je naveo naredne korake u odnosima dveju zemalja, od rada na inventaru prioritetnih pitanja o kojima će se razgovarati, do dolaska ministarke za evropske integracije Tanje Miščević u Zagreb, jer je, kako je naglasio Hrvartskoj u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu.

„Kolegi Dačiću predstavio sam plan rešavanja naših pitajna. Dačić je rekao da se različitosti moraju reducirati, ali da zajednički pogled ne bi bio različit potrebno je govoriti otvoreno. Niko ne može da se pretvara da se ništa nije deslo pre 32 godine. Postoji nešto što opretećuje naše odnose. Ne želimo da naša otvorena pitanja opterećuju Srbe u Hrvatskoj ni Hrvate u Srbiji“, rekao je hravatski ministar za spoljne i evropske poslove.

Gordan Grlić Radman Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

Dačiću je, kako kaže, predstavio plan koji podrazumeva sastanak pomoćnika dva minstarstva, „koji će imati konsultacije i dati inventar odnosa, svega o čemu će razgovrati uključujući ugovorne odnose i sve druge sadržaje od značaja za naše odnose“.

Kako kaže sledeća stavka biće sastanak koordinatora, za otrvorena pitanja na nivou državnih sekretara.

Hrvatska, kako kaže, ima osobu koja će biti nadležna za odnose sa Srbijom i očekuje da Srbija imenuje svoju. Dodao je da je ta osoba u rangu zamenika ministra.

Grlić Radman je rekao da je treći korak, vezan za evropske integracije, odnosno ministarku Tanju Miščević.

„Pozvao sam je da poseti Zagreb. Hrvartskoj je u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu. Zato moramo razgovarati i o vladavini prava, Poglavljima 23 i 24, manjinskim pravima, nestalima, procesuiranju ratnih zločina, odšteti logorašima“, rekao je Grlić Radman.

Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

Hrvatska, kako je dodao, Srbiji može dati odgovore, ekspertizu i iskustvo.

Naglasio je da je dobra vest to što će se nastaviti rad na rasvetljavanju sudbine nestalih, i dodao da Hrvatska traga za 1.816 ljudi.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović u ponedeljak dolazi u Zagreb, gde će se sastati sa svojom koleginicom iz Ministarstva hrvatskih branitelja, rekao je on.

Prema njegovim rečima, svi ti koraci prethodiće bilateralnom susretu sa Dačićem, koji će biti dobro pripremljen.

„Moći ćemo da razgovaramo ozbiljno o svemu ne samo o bilateralnim temama jer svima nama je interes mir stablnost i sigurnost“ rekao je Grlić Radman.

Tanja Miščević, Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

„Ništa nema alternativu tome da svi građani budu sigurni, da imaju dobre odnose, da su se rešila granična pitanja, da se razgovara o svim pitanjima, da su se različitosti smanjile, to je bitno“, rekao je on i naglasio da je važno da se vodi računa o političkoj odgovornosti.

Kao politički odgovorni želimo da ostavimo što manje za buduće generacije, za nasledike naših politika koje jedine mogu biti univerzalne, rekao je Grlić Radman.

„O ovim pitanjima kojima ćemo razgovarati pristupili smo afirmativno i u duhu dobrosusedskih odnosa i odgovornosti za regionalnu stablnost unutar samih zemalja zapadnog Balkana i posbebno Srbije prema članicama EU“, rekao je on.

Ivica Dačić i Tanja Miščević Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ

***

BONUS VIDEO – Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, Plenković pronašao novčić u česnici

Komentari

Svi komentari (0)