SAD: Ne postoji tajni dogovor Srbije i Kosova

Politika 26. mar. 202022:41 > 23:14
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Američki Stejt department je saopštio kako ne postoji nikakav tajni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i da su sve takve izjave spekulacije.

„Želimo da pojasnimo da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju. Specijalni predstavnik Ričard Grenel nije video ili raspravljao o takvom planu. Fokus američke vlade na podržavanju dugoročnih sporazuma o povratku vazdušnih, železničkih i putnih veza ima za cilj da poboljša ekonomsku situaciju. Verujemo da će ovaj zamah pružiti novu energiju za proces dijaloga koji će rezultirati uzajamnim priznanjem“, kaže se u izjavi koju su potpisali najviši predstavnici za Kosovo, specijalni izaslanik Trampove administracije za dijalog Kosovo Srbija, Ričard Grenel, američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i specijalni predstavnik za zapadni Balkan, Metju Palmer.

Izjava je data u obliku saopštenja za javnost Stejt departmenta SAD.

„SAD su bliske građanima Kosova. Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i drugih koji rade veliki posao uz visoki rizik kako bi smanjili širenje COVID-19 na Kosovu. U ovom trenutku nesigurnosti, mi pozivamo kosovske lidere da poštuju Ustav Kosova i vladavinu zakona. Opredeljeni smo da sarađujemo sa svakom vladom stvorenom ustavnim procesom“, navodi se u izjavi.

U izjavi se ponovo poziva na potpuno ukidanje taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. „Verujemo da tarife štete narodu Kosova, koče regionalnu saradnju protiv KOVID-19 – uključujući i odlaganje unosa potrebne opreme na Kosovo – i ometaju ekonomski razvoj“, kaže se u izjavi.

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti je juče na sednici kosovskog parlamenta, gde je izglasano nepoverenje njegovoj vladi, rekao da je siguran da postoji tajni sporazum, koji je on nazvao predsedničkom trgovinom razmenom teritorija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram