Richard Grenell
Ričard Grenel Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nekadašnji izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti stvorio "haos", a usput je kritikovao i nemačku šeficu diplomatije Analenu Berbok jer Kurtija "već godinu dana nije uspela da dozove pameti" i ocenio je da dijalog kojim rukovodi EU nije uspeo.

„Kurti je stvorio haos. Jednostrano je prebacio trupe na Sever, rugajući se Briselskom sporazumu. On je jednostrano stvorio i krizu registarskih tablica“, ocenio je Ričard Grenel.

Grenel je pozvao kosovskog premijera da hitno oslobodi uhapšenog Srbina Dejana Pantića. On je tom prilikom naveo i da treba istovremeno otvoriti sve prelaza i ukloniti barikade.

„A ako Kurti to ne učini odmah, onda SAD moraju da prekinu svaku pomoć. Ne treba da podržavamo nekoga ko stvara teror“, napisao je grenel na Tviteru.

Grenel je zatražio i da se Hašim Tači pusti iz Haga.

„Pozivam Evropljane da promene pravce svoje strategije Kosovo-Srbija. Oni NE pomažu balkanskoj krizi – oni je pogoršavaju svojim jednostranim i neredovnim intervencijama. I treba odmah osloboditi Hašima Tačija iz Haga“, poručio je još Grenel.

One je odgovorio i na tvit nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, gde je navela da je povratak Vojske Srbije na Kosovo „neprihvatljiv“ i da je Kosovo „smirilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora, dok je nedavna retorika iz Srbije učinila suprotno“.

„Dijalog nije uspeo. Otišli smo iz ekonomske normalizacije u haos jer ne pratite zasita situaciju. Niste uspeli da pozovete na odgovornost Kurtija prethodnih godinu dana. On je odbacio sve što ste vi i SAD ponudili. Uzgred, platite svoje NATO obaveze“, rekao je Grenel.

***

BONUS VIDEO – Barikade na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar