Foto: EPA-EFE/Rafal Guz Poland Out/ROBERT GHEMENT

Premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorila je na tvrdnju ministra spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok da je povratak Vojske Srbije na Kosovo "neprihvatljiv".

Brnabić je na Tviteru podsetila da je u poslednjem saopštenju ministara inostranih poslova zemalja G7 (14. maja 2022.), u rešavanju svakog problema ili krize u svetu (Libija, Sirija, Jemen, Somalija, itd.) traženo striktno sprovođenje odgovarajućih Rezolucija Saveta bezbednosti UN.

„Sada, iznenađujuće, MIP Nemačke eksplicitno poručuje da Rezoluciju SBUN 1244 – koja predviđa da Srbija ima pravo da traži povratak određenog broja svojih bezbednosnih snaga na Kosovo – treba ignorisati, jer je to ‘neprihvatljivo’. Što se tiče međunarodnog prava i stabilnosti, na osnovu kojih kriterijuma odlučujete koja Rezolucija SB UN se mora poštovati, a koja se mora zanemariti – na primer, u slučaju Libije, Rezolucija 2571 se mora poštovati, ali u slučaju Srbije, Rezolucija 1244 mora da se ignoriše? Zapanjujući nivo apsurda“, poručila je Brnabić, a prenosi Kosovo Onlajn.

Dodala je da jedino za čim Srbi na Kosovu čeznu jeste mir i stabilnost.

„Nama, takođe, ne bi smetalo poštovanje međunarodnog prava, Povelje UN, SBUN… Još jedna stvar: ne bi bilo tenzija koje bi trebalo smanjiti da je Kurti poštovao sporazume, a ne jednostrano kršio iste“, rekla je Brnabić.

***

BONUS VIDEO – Barikade na severu Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare