Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ričard Grenel, specijalni izaslanik za Kosovo, oglasio se na svom zvaničnom Tviter nalogu i reagovao na tvit predsednika Kosova Hašima Tačija.

Naime, Tači je napisao da će sledeće nedelje biti preduzeti završni ustavni koraci, kako bi se omogućilo formiranje nove Vlade sa punim legitimitetom Parlamenta, sposobno da se bori protiv koronavirusa i služi narodu.

„Da bi se ojačala podrška SAD i EU Kosovu, takse i reciprocitet moraju da budu ukinute“, napisao je Hašim Tači.

Na ovo je reagovao Ričard Grenel, koji je napisao:

„Jednom kada takse/reciprocitet budu ukinute (možda ove nedelje?), tada dijalog ozbiljno počinje. Razgovarajte s liderima u Srbiji i na Kosovu kako biste jasno stavili do znanja da danas moraju početi da grade poverenje u pripreme – i na to su se obavezali“.

Foto: Twitter/Richard Grenell

 

Podsetimo, nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija 25. marta, Tači je od njega, čiji je pokret Samoopredelje osvojio najveći broj glasova na izborima 6. oktobra, četiri puta zatražio ime novog mandatara vlade. Tači, ali i sve ostale političke partije insistiraju na formiranje nove vlade.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nedavno je izjavio da je njegov zadatak da uspešno okonča dijalog Kosova i Srbije i da osigura da te dve strane zauvek reše sva nerešena pitanja.

Lajčak je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, u kojem je EU posrednik, ali je dodao da će nastaviti da usko sarađuje s američkim kolegama jer „SAD i EU dele zajedničku agendu za region“.

„SAD su bile glavni partner EU na Zapadnom Balkanu i glavni partner EU u dijalogu Beograda i Prištine“, kazao je Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Danas je tačno sedam godina od potpisivanja Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, poznatijeg kao Briselski sporazum koji sadrži 15 tačaka od kojih se šest odnosi na Zajednicu srpskih opština koja još uvek nije formirana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram