Foto: Flicker/European External Action Service

Danas je tačno sedam godina od potpisivanja Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, poznatijeg kao Briselski sporazum koji sadrži 15 tačaka od kojih se šest odnosi na Zajednicu srpskih opština koja još uvek nije formirana.

U Prištini su se od tog 19. aprila 2013. godine, kada su obe strane stavile potpis na garanciju da će Srbi na Kosovu u bliskoj budućnosti dobiti zajednicu 10 opština sa srpskom većinom južno i severno od Ibra sa ovlašćenjima u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, promenila četiri premijera.

Nijedan od njih do danas nije ispunio tačku sporazuma koja je bila najvažnija za srpsku zajednicu, a u Briselu se retko pominje sporazum Beograda i Prištine iako je ranijih godina bilo reči da se radi o istorijskom dokumentu.

Da Briselski sporazum predstavlja početak nove ere – ere pomirenja, rekao je kosovski pregovarač Hašim Tači dok je Ivica Dačić, u to vreme predsednik Vlade Srbije, dan posle potpisivanja sporazuma istakao da je to najviše što se u tom trenutku moglo ostvariti.

Potpisivanju sporazuma „kumovala“ je tadašnja šefica diplomatije EU Ketrin Ešton, koja je od sporazuma imala velika očekivanja.

I ne samo da sedam godina kasnije nije formirana Zajednica srpskih opština već je i dijalog Beograda i Prištine u blokadi zbog odluke Prištine iz novembra 2018. godine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Od nedavno Miroslav Lajčak je novi specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Zadatak novog specijalnog predstavnika, kako je saopštio Brisel, biće da ostvari sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, unapredi dobrosusedske odnose i pomirenje između partnera u regionu, pomažući im da prevaziđu nasleđe prošlosti, kao i da doprinese efikasnosti aktivnosti EU u regionu.

Lazarević: Briselski sporazum je u ćorsokaku

 

Foto:Medija centar Beograd

 

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević za Nova.rs navodi da se nije ni setila godišnjice potpisivanja Briselskog sporazuma i da to samo po sebi može da posluži kao paradigma jednog neslavnog slučaja.

„On je od početka leta 2018. svakako u ćorskokaku. Iz pozicija odsustva istinskog dijaloga o miru i dogovaranju dva naroda prešlo se na ciljanu visoku kontaminaciju medijsko-političkog javnog društvenog prostora – etničkom mržnjom, ratno-huškačkom retorikom, neetičkim stavovima i propagandom“, ocenila je Lazarević.

Ona ističe da su za to odgovorni isključivo političari, odnosno donosioci odluka na obe strane, uključujući i doskorašnji sastav EU posrednika.

„Ukoliko su razgovori dve strane i tokom za javnost vidljivog ‘ćorsokaka’ bili u toku, oni nisu vidljivi javnosti, osim za teren nagađanja i bojazni o tzv. tajnim dilovima. Kao takvi, njihov sadržaj odnosno ishod, mogao bi da bude opravdano diskutabilan. I onda se vraćamo na početak – baš kao i za ishod Briselskog sporazuma pre 7 godina kada je donešen dogovor mimo volje makar ubedljive večine građana sa Severa Kosova, a takvih je bilo i u centralnij Srbiji i na Kosovu“, zaključila je Lazarević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram