Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Kosova Hašim Tači poslao je danas četvrto pismo lideru Samoopredeljenja i premijeru u ostavci Aljbinu Kurtiju zahtevajući da pošalje ime kandidata za novog premijera Kosova.

Tači je u pismu istakao da Kurti ne odbija da predloži mandatara i da to znači da treba da pošalje ime kandidata za premijera, što još nije učinio, uprkos činjenici da mu je predsednik poslao tri zahteva za to.

Pozivajući se na član 95 Ustava Kosova Tači je zatražio od Kurtija da bez gubljenja vremena pošalje ime kandidata za mandatara iz redova Samoopredeljenja.

Na prethodno pismo Tačija, Kurti je danas obavestio takođe pismom predsednika Kosova da se ne ustručava da odgovori i ne odbija njegov zahtev za dostavljanje imena kandidata za premijera iz njegove stranke.

Kurti je u pismu naveo da je „dužan da ponovi ono što je tražio u svom poslednjem pismu, a nije dobio odgovor“.

„Jasno mi je da trenutna situacija ne dozvoljava održavanje izbora, i to je poenta. Mi ne tražimo da se to sada dogodi, već kada se stvore uslovi posle pandemije. Medjutim, ono što mi nije jasno su dvostruki standardi koje vi i političke partije pokušavate da nametnete na neustavan način, posle izglasavanja nepoverenja koje se u formalnom i materijalnom smislu ne razlikuje od prethodnih praksi“, navodi se u pismu Kurtija.

On je pitao predsednika može li to da objasni.

Tači je u prethodnom pismu Kurtiju, pored toga što je zatražio ime mandatara, izmedju redova „najavio mogućnost“ da će posle izvesnog perioda čekanja mandat za stvaranje nove vlade preneti na neku drugu stranku.

Istovremeno lider DSK Isa Mustafa je zatražio i dobio saglasnost Glavnog odbora stranke da udje u koaliciju za formiranje nove vlade sa Alijansom za budućnost Kosova, Socijaldemokratskom inicijativom, Alijansom novo Kosovo i strankama manjina.

Politički analitičari na Kosovu smatraju da je odluka DSK da ide na formiranje nove vladajuće koalicije, deo scenarija dogovorenog s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, dok jedan od autora Ustava Kosova profesor Riza Smaka ocenjuje da pisma koje šalje predsednik imaju političku, ali ne i pravnu težinu.