Dušan Nikezić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić izjavio je da doskorašnji v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i dalje potpisuje sve odluke i praktično upravlja tim preduzećem, iako ga je Vlada razrešila dužnosti još 14. januara. SSP traži da se u energetskom sektoru uvede vanredno stanje, a da se u EPS-u postavi krizni profesionalni menadžment, kazao je on.

Nikezić je na konferenciji za novinare podsetio da je prošlo dva meseca od kada je u jednom danu iz sistema iskočilo svih osam blokova najveće termoelektrane u ovom delu Evrope, kada je nekoliko stotina hiljda ljudi ostalo bez struje i grejanja. Od tada se, kako je dodao, ništa nije promenilo, već je i „gore nego što je bilo“.

„U EPS-u se bukvalno ništa nije promenilo od kad je otišao Grčić, jer taj čovek i dalje sve potpisuje i praktično upravlja EPS-om, iako je podneo ostavku još 12. januara, a Vlada ga je razrešila dužnosti 14. januara„, naveo je Nikezić.

Kao dokaz da Grčić i dalje potpisuje sve ugovore, Nikezić je pokazao ugovor o javnoj nabavci sistema za digitalno upravljanje redovima za čekanja u šalter salama, koji je potpusan 26. januara, dve nedelje nakon što je Grčić podneo ostavku i u APR-u izbrisan kao zakonski zastupnik tog preduzeća u Agenciji za privredne registre.

Nikezić je podsetio i da je Grčić dobio novu funkciju u EPS-u, i ubuduće će voditi kancelariju za lokalnim samoupravama, koja će se nalaziti na Vračaru.

„Suštinski će nastaviti da radi ono zbog čega je doveden u EPS – da prikuplja kapilarne glasove novcem koji su građani uplatili EPS-u, a za potrebe SNS-a“, kazao je Nikezić, a prenosi N1.

Upozorio je da TENT i dalje radi značajno manjim kapacitetom, nekim danima na nivou od samo 35 odsto iako bi u ovom delu godine, kako je istakao, nivo proizvodnje trebalo da bude najmanje 90 odsto. Gubici EPS-a će, prema njegovoj oceni, svako domaćinstvo u Srbiji ove godine koštati oko 400 evra.

Stoga SSP traži da se u sektoru energetike uvede vanredno stanje, a u EPS-u krizni profesionalni menadžment koji bi stabilizovao situaciju u narednih šest meseci.

Zahtevaju i da se sprovede postupak odgovornosti za sve u lancu odlučivanja u energetskom sektoru, da se nezavisno provere svi ugovori o javnim nabavkama u proteklih 10 godina, i tamo gde se pronađu koruptivne radnje da se procesuiraju odgovorni, a novac vrati na račun EPS-a, kao i da se sprovede ozbiljan program investicija u narednom periodu.

BONUS VIDEO: Nenadić: EPS-u treba detaljna istraga, propusti nisu samo Grčićevi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar