Foto:N1

Koronavirus naterao je Vladu Srbije da sprovede niz mera kako bi sprečila širenja zaraze. Pored države, veliku ulogu u zaštiti stanovništva imaju lokalne samouprave. Portal Nova.rs istražuje na koji način su se organizovali gradovi u Srbiji, koje mere su sproveli u suzbijanju epidemije, kao i koliko im u tome pomaže država.

Gradonačelnik Paraćina, Saša Paunović, rekao je za Nova.rs da su u tom mestu sprovedene uobičajene mere, nalik onima koje su već propisane na nivou države.

„Mere su uobičajene. Dezinfekujemo hlorom javni prostor, obustavili smo rad javnih službi u skladu sa uredbom Vlade. Takođe, organizvovana je mreža podrške starijim sugrađanima preko Crvenog krsta, poverenika civilne zaštite i volontera. Ujedno, imamo i pozivni centar i sproveli smo ograničenje rada ugostiteljskih objekata“, rekao je Paunović i dodao da sa svim državnim službama opština Paraćin sarađuje „bez problema“.

Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine Jagodine, kazao je da u tom gradu sprovedene sve mere koje je propisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Sve što je vrhovni komadant rekao – mi smo preduzeli. Grad Jagodina je obezbedila pomoć licima koja su bolesna i koja su starija od 65 godina. Ta pomoć se nosi na kućnu adresu i mi to iz budžeta plaćamo. Onima koji ne smeju da izađu iz svojih kuća, na vrata dolaze volonteri i pružaju im usluge odlaska u kupovinu.  Za bolesne, nemoćne i stare, pomoć se finansira iz gradskog budžeta. Mi imamo socijalnu kartu ljudi i tačno znamo kome treba kakva pomoć“, rekao je Marković.

Odogvarajući na pitanje kakva je saradnja sa državom i da li ona pomaže Jagodini u borbi sa koronavirusom, Dragan Marković je rekao da se u Jagodini sprovodi sve što država naloži.

„Sprovodimo sve odluke. Lokalne samouprave bi trebalo da naprave krizne štabove koji će da realizuju ono što kaže vrhovni komadant, a ne da oni sami odluče“, smatra on.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban izjavio je za naš portal da u tom mestu nema zaraženih, te da je sve pod kontrolom, kao i da su preduzete mere identične onima koje je uvela Vlada Srbije.

„Imamo još od januara pripremljenu bolnicu za zaražene, ali njih trenutno nema u Subotici“, kratko je rekao Laban i dodao da postoji svakodnevna komunikacija lokalne samouprave tog mesta sa državom, kako sa republičkim, tako i sa pokrajinskim organima.

„Pratimo uputstva i sve ono što je ono što nam se naloži da uradimo“, ističe on.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, izjavio je za naš portal se i tom mestu sprovode mere zaštite u skladu sa uredbama koje je donela Vlada Srbije.

„Poštujemo ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata. Pomažemo starim licima, ali mi već 10 godina imamo uspostavljeno službu pri opštini za pomoć i negu starim licima. Imamo bazu podataka ko su ta lica i kome treba pomoći. Na seoskom području isto tako pomažemo poljoprivrednim proizvođačima oko nabavke stočne hrane i ostalih potreba. Nemamo za sada nikakvih problema“, ocenio je Stamatović.

Govoreći o saradnji sa državom, Stamatović je istakao da Čajetini trenutno nije potrebna pomoć. On je istakao da je veliki broj hotela području te opštine zatvoren i da će oni pretrpeti ozbiljne finansijske posledice, ali da će opština pronaći način da im pomogne.

„Očekujemo pomoć države ukoliko nam ona bude neophodna. Sad, pitanje je koliko će to ona moći da ispoštuje, imajući u vidu da ima i mnogo većih problema“, smatra Stamatović.

Pedsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, kazao je da je u tom mestu donešena odluka o zatvaranju svih ugostiteljskih objekata, kladionica, kao i da je izdata naredba KJP „Morava“ Svilajnac da pojača dezinfekciju svih javnih površina. On je najvio da će od sutra rad Zelene pijace u tom mestu biti redukovan, smanjenjem broja tezgi, ali da se neće skraćivati radno vreme pijace kako se ne bi pravile nepotrebne gužve.

„Donešena je i naredba o utvrđivanju radnog vremena svih pravnih subjekata na teritoriji opštine do 19 časova, počev od 19. marta 2020. godine, osim subjekata za koje je utvrđena radna obaveza u vreme vanrednog stanja. Zatvaramo buvlju pijacu, Centar za kulturu, Resavsku biblioteku i Prirodnjački centar“, rekao je on i naglasivši da opština Svilajnac ima dobru saradnju sa Vladom Srbije i da primenjuje sve njene mere.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram