Sonja Pernat
Sonja Pernat Foto:N1

Pre 10 dana predsednica Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde Sonja Pernat uputila je pismo gradonačelniku Zrenjanina Simi Salapuri u kojem iznosi svoje predloge kako da se svim đacima u Zrenjaninu obezbedi čista voda za piće i podseća na to kakve su potrebe dece za vodom u tom uzrastu.

Pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani gradonačelniče,

Da li znate koliko vode deca treba da popiju dok su u školi? Institut Batut kaže najmanje tri do četiri čaše. Ako to niste znali, sigurno znate da naša deca kada se zadišu i umore od igre po školskim dvorištima ne mogu da otrče do česme i tamo se osveže. Generacije to već ne mogu da urade i nemaju ni sećanje da je to moguće, jer kao što znate, u našim česmama ne teče voda zdrava za piće.

Znam i prihvatam da postoje realne teškoće oko dugoročnog rešenja, što bi podrazumevalo, pretpostavljam, otvaranje fabrike i zamenu postojeće infrastrukture. Ali dok se to ne reši, naša deca se igraju i rastu. Svi im dugujemo makar vodu. U uslovima kada cene divljaju i kada građani sve teže žive, porodica sa dvoje dece samo na dve flašice vode mesečno mora da izdvoji minimum 2.000 dinara.

Sigurna sam da ćete razumeti da ja kao majka bez prestanka razmišljam šta možemo da uradimo dok čekamo, znajući šta rizikujemo, jer znamo i Vi i ja da je arsen hemijski element koga zovu „kralj otrova“. U tim mojim razmišljanjima pala mi je na pamet inicijativa da se svim našim osnovcima i srednjoškolcima obezbedi zdrava pijaća voda u školama. To ne mora da bude kupovna voda u flašicama, ali možemo da obezbedimo da svakoga dana sa Fruškogorskog izvora volonter natoči vodu za sve naše đake. Jedan Zrenjaninac jedno odeljenje. Zbog naše dece. Treba nam novac za gorivo i dobra volja. Ovo drugo ja i moji sugrađani imamo. Vi u budžetu, uverena sam, možete da nađete sredstva i omogućite da ova inicijativa zaživi na zadovoljstvo svih nas. Ili da razmislite da li postoje sredstva kojima bi obezbedili malu cisternu ispred svake škole. Da deca mogu onako znojava i zadihana da se napiju vode.

Postovani gradonačelniče, zdravlje onih koje najviše volimo je ugroženo, svakoga dana rizikujemo još više, naša dece ne mogu da čekaju, ona moraju da idu u školu, da se igraju i žive. Svi zajedno im dugujemo čistu vodu. Ne želim da Vas kritikujem, ja samo želim kao majka da Vam kažem da osećam odgovornost za svako dete i da sam spremna da pomognem, bez obzira na sve naše razlike“, piše u pismu.

Kako je saopšrteno, odgovora od gradonačelnika Salapure nema.

Pernat kaže da je iznenađena time što nije dobila odgovor na pismo i napominje da se gradonačelniku obratila jer joj nije namera bila da od svojih predloga pravi promociju sebe ili svoje stranke, već da pokrene inicijativu koja bi deci Zrenjanina obezbedila vodu. „Gradonačelniku Simi Salapuri deca, njihove potrebe i zdravlje očigledno nisu prioritet“.

BONUS VIDEO Nema vode u Zrenjaninu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar