Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izjavio je danas da je Vlada Republike Srbije na prošlonedeljnoj sednici donela Zaključak kojim su izgradnja fabrike pijaće vode, izgradnja vodovodne i komunalne infrastrukture proglašeni projektom od posebnog značaja za Republiku Srbiju.To će, kako je kazao, umnogome doprineti da se taj važan posao za Zrenjanin završi.

„Imali smo neodgovornog investitora, ali s druge strane imamo odgovornu Vladu koja je stavila među svoje prioritete rešavanje višedecenijskih problema sa pijaćom vodom u gradu Zrenjaninu“, rekao je Salapura.

On je obilazeći radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u zrenajninskom naselju Šumica, rekao da će između ostalog, biti zamenjene cevi stare više od 50 godina, a da se oni izvode u sklopu projekta prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže u gradu.

„Radili smo i u naselju Ruža Šulman i do kraja godine radiće se u još tri mesne zajednice, sredstva smo obezbedili od Vlade Republike Srbije, blizu 520 miliona i još dodatnih 60 miliona od AP Vojvodine, dakle, ukupna suma novca 580 miliona dinara za zamenu vodovodne mreže“, kazao je Salpura novinarima.

Napomenuo je i da je zamena vodovodne mreže samo jedan segment projekta unapređenja sistema vodosnabdevanja na teritoriji grada Zrenjanina i podsetio da pre manje od mesec dana u Vladi Republike Srbije potpisan ugovor sa investitorom (kompanijom Metito)koji će, kazao je, građanima Zrenjanina u prvom kvartalu 2024. godine isporučiti zdravu pijaću vodu.

„Tada nijedan Zrenjaninac neće morati da kupuje flaširanu vodu“, rekao je on.

Salapura je napomenuo i da se u okviru sistema unapređenja vodosnabdevanja vodilo računa da Zrenjanin po prvi put nabavi cisterne za pijaću vodu i da će ovog meseca biti operativna tri vozila sa rezervoarima za pijaću vodu, a do jeseni sa još jednim vozilom ukupna količina biće 14.000 litara vode.

„Sada će jedan rezervoar od 5.000 litara imati naše preduzeće „Čistoća i zelenilo“, biće operativna i dva rezervoara na pokretnim prikolicama sa po 500 litara, koji će biti raspoređeni u centru grada u vreme održavanja „Dana piva“, a preko projekta prekogranične saradnje dobićemo kamion sa cisternom od 8.000 litara koje će sa zdravom pijaćom vodom biti na raspolaganju na jesen“, kazao je Salapura.

Zrenjaninci zdravu pijaću vodu nemaju od 2004. godine kada je zbog prekomerne količine arsena zabranjena za piće.

BONUS VIDEO Iako je bez boje, mirisa i ukusa, ne možemo bez nje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram