Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, ubuduće neće imati tri, već čak pet pomoćnika: to je odlučeno dopunom odluke o sistematizaciji zaposlenih u gradskoj upravi. U pitanju je zakonski maksimalan broj savetnika.

„Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa mogućnost da gradonačelnik ima do pet pomoćnika i mi smo iskoristili tu mogućnost. Nakon usvajanja sistematizacije, kao gradonačelnik ću potpisati akt o postavljenju još tri pomoćnika koji će se baviti oblašću kulture, saradnje sa partnerskim gradovima i zaštite ljudskih prava“, izjavio je gradonačelnik Terzić pre nekoliko dana nakon sednice Gradskog veća.

Iz Stranke slobode i pravde kažu da je na osnovu navedenog, očigledno da su gradonačelnik i gradski većnici osmislili nova radna mesta za članove vladajuće stranke, omogućivši uhlebljenje partijskim „jurišnicima“ na račun građana Kraljeva.

„U gradskoj kasi nema novca za besplatne udžbenike osnovcima, nema novca za isplatu dugova galerije Vladislav Maržik koje je napravio bivši SNS direktor, nema novca za sanaciju mostova porušenih u bujičnim poplavama 2019. i 2020.godine, zatvoreni bazen, ali ima novca za nove partijske kadrove. Koliko će novi pomoćnici gradonačelnika koštati građane Kraljeva i da li će Gradska uprava javno raspisati konkurse za nova radna mesta“, saopšteno je iz Gradskog odbora SSP u Kraljevu.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta kaže za Nova.rs da Terzić čak ni o broju pomoćnika ne odlučuje sam, i da ga to više brine od toga što je angažovan maksimalnan broj njih. Prema njegovim rečima, gradovi u Srbiji su samo filijale stranke na vlasti i nemaju nikakve veze sa idejom lokalne samouprave.

Foto: N1

„Ni samog gradonačelnika nije birao niko odavde. Oni se tamo u tom toru međusobno takmiče i ulizuju pa ih šefovi iz Beograda i Mitrovice nagrađuju funkcijama. Niti njih neko bira, niti oni sebi određuju saradnike. U tom balonu privida, jedni druge uveravaju kako su važni, pametni, lepi ili priznati“, kaže Voštinić.

Većnici su usvojili izmene Pravilnika o sistematizaciji kojima su predviđene promene koje se tiču izmena u zvanjima radnika Gradske uprave, a predviđena su i nova radna mesta. Gradonačelnik Kraljeva je ove odluke opravdao činjenicom da je starost zaposlenih u Gradskoj upravi iznad 40 godina i da je potrebno podmlađivanje kadrova zapošljavanjem novih ljudi.