Niš, požar, stanovi, pomoć
Foto: N1

Šta može da se desi kada se požalite da niste dobili ono što vam je vlast obećala? Još ako to učinite javno, stvar može prilično da se zakomplikuje, kao što se to dogodilo u Nišu, kada se jedna od porodica, čiji su stanovi izgoreli u požaru početkom aprila, požalila da je od grada dobila stan u kome su ih, umesto osnovnih uslova za život, dočekali golubovi. Gradonačelnica tog grada se naljutila, promenila je odluku, a priča o pomoći dobila sasvim drugačiji epilog.

U noći kada im je stanove u montažnom naselju u Nišu vatra progutala za tren oka, toliko je bilo potrebno i rukovodstvu da dođe i obeća rešenje – da se ljudi rasele i trajno im se nađe smeštaj.

„Od sutra ćemo videti. Verovatno ovde neće imati mogućnost da se vrate, pa ćemo videti na koji način grad može trajno da im pomogne“, rekla je 8. aprila Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Mesec i po kasnije, teško bolesna Danijela Stanković sa porodicom dobija ključeve jednog od stanova u vlasništvu grada, a da u tom trenutku ne zna ni cenu zakupa.

„Da li ja smem ovde da legnem i sa ovom ranom, da vam pokažem. Da li ja smem ovde da ležim?“, pitala je Stanković.

I nije smela da ostane ni dan, a kamoli dve godine maksimalno, na koliko im je ovakav prostor, sa stvarima, ponuđen.

Niš, požar, stanovi, pomoć
Foto: N1

„Da li ja ovde mogu da se kupam? Bojler koji ne radi, biće za nekoliko dana…“, kaže.

Dok pokazuje stan, ne sluti koliku će cenu i komšije koje su uz nju i ona platiti.

Čim su novinari pozvali kabinet gradonačelnice, Danijela Stanković dobila je poziv od njene zamenice Dušice Davidović, koja joj, kako nam je prenela, ponudila druge stanove, ali da zauzvrat stopira da snimci stana odu u javnost. Istog dana porodicu vraća u privremeni smeštaj, ali sada u jednu od bolje opremljenih gradskih institucija, gde bi sačekali da se stvar razreši. Ali, već sutradan, u petak, gradonačelnica Dragana Sotirovski izlazi u javnost, ljuta:

„Odluka će verovatno tokom dana biti – po 250.000 (dinara) po porodici. Pa, izvolite, veliki je Niš, birajte privatne stanove, plaćajte 100, 200, 300 evra, koliko god… I birajte koji vam konfor odgovara“.

Niš, požar, stanovi, pomoć
Foto: N1

Dok su stanari tvrdili da su imali dokumentaciju o korišćenju izgorelih stanova, ali su mnogi ostali i bez nje u požaru, Sotirovski govori suprotno:

„Ovi ljudi, kažem, nisu imali nikakav papir, što nas dodatno, kao grad, obavezuje i moralno i ljudski da im pomognemo. Ali, ako biraju, evo, sa 250.000 dinara. izvolite, pa birajte. Živite i u Hajatu, ja nemam ništa protiv“, kaže.

Mogućnost da bira, za ovu ženu iz Beogradske ulice, svodi se na jedno:

„Ja ću da se vratim u moje dvorište, kao što sam i prvog dana rekla. Jer, oni su nama u noći paljevine rekli da će da nam nađu trajni smeštaj. I neka nam nađu trajni smeštaj“, ističe Vesna Stojanović.

Da na to treba da zaborave, sada znaju i zvanično, ali o tome da govore javno – više neće.

Zamenica Davidović, sa kojom su, kako nam je rečeno, i razgovarali, odbila je izjavu za N1. Da ni oni o problemu nisu govorili, ne bi dobili obećani trajni smeštaj, ali bi jedna od porodica, svakako, u gradskom stanu imala golubove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar